El moviment de bicicletes urbanes al Vallès Oriental

D’uns anys ençà, estem descobrint que les bicicletes urbanes al Vallès Oriental guanyen adeptes. Cada cop són més els que nos es volen perdre la satisfacció de desplaçar-se per les zones urbanes de les principals viles o ciutats, sense embotellaments ni pèrdues de temps.

Però quins són els seus avantatges i perquè és important que es millorin les infraestructures per fomentar-ne el ús?

Què és una bicicleta urbana?

La bicicleta urbana és un vehicle perfecte per a circular pels carrers de la ciutat. 

Són compactes, lleugeres i ràpides, la qual cosa les fa perfectes pels carrers estrets i els freqüents talls de carretera d’un entorn urbà.

També són una forma fantàstica de desplaçar-se per la ciutat sense haver de bregar amb els embussos o els preus dels pàrquings privats.

Cada cop se’n veuen més i no és d’estranyar: ens permeten fer desplaçaments de pocs quilòmetres sense exigir-nos una gran forma física.

Amb elles ens estalviem temps i les males estones que ens genera el trànsit intens de la ciutat.

Qui promou el moviment de bicicletes urbanes al Vallès Oriental?

A les viles més importants del Vallès Oriental el nombre creixent d’habitants ha derivat també en problemes de trànsit que demanen solucions innovadores.

Sense cap mena de dubte, una d’aquestes solucions és el foment de l’ús de la bicicleta urbana, sobretot en hores punta, com les entrades i les sortides dels centres escolars. 

Què més còmode i divertit que anar a buscar els nens en bicicleta? 

Un moment que era un autèntic suplici d’embussos i dificultats d’aparcament, es pot convertir en un moment màgic per pares i nens.

I no només màgic, també sostenible i educatiu.

Per tant, la decisió de moure’s en bicicletes urbanes pel Vallès Oriental, va més enllà de l’esport i de les sortides amb bicicleta de cap de setmana. 

Quan les usem com a mitjà de transport habitual per anar a treballar, a comprar, o a buscar els nens a l’escola; implica que estem lluitant per un canvi en la nostra manera de viure, per un canvi de paradigma en els nostres models de ciutat.

I com qualsevol altre canvi, planteja nou reptes i obstacles a superar. 

Què defensen les plataformes de bicicletes urbanes del Vallès Oriental?

Per millorar les condicions de mobilitat dels usuaris de bicicletes urbanes al

Vallès Oriental, des de la ciutadania s’han creat entitats que treballen, tant per fomentar-ne l’ús, com per tenir una veu més organitzada i coherent davant de l’administració.

En aquests moments al Vallès en tenim 8 d’aquestes entitats, repartides per pobles com Granollers, la Garriga, Mollet o Cardedeu (més avall teniu l’enllaç de totes elles).

Com a entitats sense ànim de lucre i, en la majoria dels casos, creades de manera voluntària per persones compromeses amb el canvi, les tasques d’aquestes entitats se centren en temes com: 

  • Articular i dinamitzar el col·lectiu de persones usuàries de bicicletes urbanes.
  • Interactuar amb l’administració generant propostes per desenvolupar la xarxa ciclable i la seguretat dels ciclistes.
  • Aconseguir els serveis necessaris per facilitar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport habitual.
  • Donar resposta a necessitats de mobilitat i logística urbana, com per exemple en la distribució d’última milla. 

Us deixem aquí els enllaços de les entitats actives en aquests moments:

Granollers pedala

Pedalem La Garriga 

Mollet pedala

Cardedeu Vital 

Llinars pro carrils bici

Vilamajor i Llinars pedalen

La Roca en Bike

Baix Montseny en bici

El cicloturisme com a motor de la xarxa ciclable. 

En un context d’urgència climàtica com el que vivim, les iniciatives ciutadanes que fomenten un desenvolupament sostenible ens donen esperança i actuen com a tractores de la resta de la població.

Si anem una mica enrere en el temps, recordarem que el 2019, al Vallès Oriental, es va crear la plataforma Connectem el Vallès en Bici

Era un moment important perquè la Federació Europea de Ciclistes, estava dissenyant el tram de Girona a Barcelona de la ruta Euroveló 8.

Aquesta ruta de 7.500 km, és una de les 17 rutes que creuen Europa i que, en concret, recorre tota la conca Mediterrània, des de Cadis fins a Atenes, passant per Catalunya.

Connectem el Vallès en Bici, doncs, es va posar en marxa des de les entitats que fomenten l’us de bicicletes urbanes al Vallès Oriental i que hem anomenat anteriorment a aquest article.

La seva missió principal era aconseguir que, amb un treball conjunt amb les administracions, es creés i desenvolupés una xarxa pedalable que connectés les poblacions del Vallès Oriental.

Aquesta xarxa havia de compliria dues funcions:

  1. La de captar l’atenció i despertar l’interès de la Federació Europea de Ciclistes per fer passar la ruta Euroveló 8 pel nostre territori, impulsant la comarca en termes de turisme sostenible.
  1. La d’ampliar la xarxa ciclable actual i aportar una alternativa real de mobilitat sostenible per la població local. 

A més, que el Vallès pogués acollir part d’aquest tram, no només suposaria un augment notable en les arribades de cicloturistes internacionals a la nostra comarca, sinó que també seria un impuls per noves iniciatives econòmiques relacionades amb el sector de la bicicleta.

Avantatges del cicloturisme

La descoberta de noves destinacions a dalt d’una bicicleta, no només és un plaer i una activitat molt bona per la nostra salut, sinó que també ho és per la salut del planeta.

Aquest és un tipus de turisme molt relacionat amb la natura i la descoberta del patrimoni, d’una manera tranquil·la i poc invasiva, propicia l’intercanvi cultural i el creixement personal tant dels qui el practiquen com, dels qui l’acullen.

A més, és un turisme que pot ser constant durant tot l’any ajudant així a equilibrar problemes d’estacionalitat i massificació.

Malauradament, la Federació Europea de Ciclistes va optar pel tram que transcorre pel Maresme, però la pedra està llançada i les entitats continuen treballant per aconseguir connectar els carrils bici del Vallès.

El futur de les bicicletes urbanes al Vallès Oriental 

Per tenir pistes de com serà el nostre futur ciclable, ens hem de fixar en el Pla Específic de Mobilitat del Vallès.

Un pla que va ser publicat el febrer de 2021 i que contempla la mobilitat en modes no motoritzats, com és la bicicleta.

El seu propòsit és aconseguir una xarxa pedalable completa i segura que faciliti els desplaçaments quotidians entre poblacions.

S’estima que la distància mitjana entre municipis no supera els 7 km i que, molt possiblement, si hi hagués una xarxa ben acondicionada de carrils bici, molta més població se sumaria a fer servir les bicicletes urbanes al Vallès Oriental.

Hem de pensar que l’auge de les bicicletes elèctriques també és un punt a favor pel futur ús d’aquestes vies. La forma física que requereixen és molt menor, superant així una de les barreres més grans a l’hora de desplaçar-se en bicicleta.

Què ens proposa aquest pla?

Una de les seves propostes més clares és l’ampliació de la malla ciclabe actual, fins a 190 kms, ja que en aquests moments només tenim 31 kms. habilitats

Una de les dades que ens llança és que, ara mateix, la mobilitat interurbana en bicicleta es inferior a l’1% de la població i estableix, dins el Vallès Oriental dues zones amb potencial per captar nous usuaris:

  • L’entorn de Mollet -Parets- Lliçà de Vall i Sant Fost; i
  • El de Granollers -Canovelles- Les Franqueses i La Roca del Vallès.

D’altra banda, s’estima que amb l’ampliació de la xarxa ciclable , també es treballi en:

  • La millora i homegeneització del disseny de la senyalització.
  • La millora de la pavimentació dels kms ja existents

El futur és ciclable

Sembla, doncs, que ben aviat, el somni de poder mouren’s amb bicicletes urbanes pel Vallès Oriental pot ser una realitat que molts estàvem esperant.

Tenir una xarxa ciclable en bones condicions donarà més autonomia a moltes persones que no disposen de vehicles motoritzats, com poden ser els joves que depenen dels seus pares per anar a les estacions de transport públic.

De la mateixa manera, pot ser una motivació per fer una mica d’exercici a persones que mai s’ho havien plantejat.

I ens pot dur cicloturisme a la comarca, acompanyat de noves iniciatives econòmiques que dinamitzin el territori. 

Com pots veure tot són avantatges! 

I tu, ets dels que t’animaries a anar a fer encàrrecs en bicicleta?

Explica’ns-ho!

Feu un comentari

eighteen + 20 =