Ciclisme i mindfulness: el millor dels dos móns

Ciclisme i mindfulness són el tàndem perfecte per explorar nous camins de coneixement personal mentre ens movem sobre dues rodes. Ja no ens conformem només a fer esport i escapar de la rutina, ara hi afegim un nou ingredient: l’atenció plena.

Què significa mindfulness?

Per a aquells que no estiguin familiaritzats amb el terme, mindfulness és el terme anglosaxó que posa nom al què coneixem com atenció plena.

I què és l’atenció plena?

Doncs és una tècnica que implica estar present en cos i ànima en tot el que fas.

En paraules més planeres, vol dir gaudir del moment present i aprofitar al màxim cada dia.

Ser atent i observador.

Vol dir, també, ser amable amb un mateix i amb les pròpies emocions, i no deixar-se atrapar per l’excés de pensaments o la preocupació pel futur.

L’atenció plena és una eina poderosa que et pot ajudar a sentir-te més tranquil, més feliç i més controlat. A lluitar contra els sentiments difícils i a relaxar-te quan estàs estressat.

En resum, a afrontar millor les dificultats de la vida.

Així que si vols conèixer una mica més en què consisteix i com combinar ciclisme i mindfulness, queda’t amb nosaltres i continua llegint.

Com incorporar el mindfulness a la teva vida quotidiana

El fet és que el món del mindfulness està creixent exponencialment i cada cop més persones de diferents àmbits estan redescobrint els beneficis de la seva pràctica.

La seva finalitat és controlar aquelles emocions i pensaments negatius que ens poden assetjar, sense avisar, en qualsevol moment del dia i torçar-nos-el per complet.

La seva pràctica requereix algun temps de dedicació, però un cop s’aconsegueix es pot aplicar en entorns tan dispars com al tren, mentre cuines, mentre treballes, o fins i tot, i d’això és del que parlarem avui, mentre vas en bicicleta.

Què has de tenir en compte per començar a practicar?

Respiració conscient

Comença per concentrar-te en la teva respiració. Com entra-i-surt del teu cos? Fixa’t en si hi ha alguna tensió en el pit o l’estómac, o si l’aire se sent fred o calent quan entra-i-surt del nas.

És possible que notis que la teva respiració canvia de manera natural amb el temps: a vegades respires ràpidament, altres vegades respires a poc a poc, a vegades pots notar que la teva respiració es torna superficial quan estàs estressat.

Es tracta que en els moments que la notis alterada, et prenguis uns minuts de descans per poder equilibrar-la de nou.

Meditació

Una bona manera de començar a practicar l’atenció plena és la meditació. Asseu-te còmodament amb l’esquena recta i tanca els ulls o mira suaument cap avall, a un punt que tinguis davant. Deixa que els pensaments entrin i surtin de la teva consciència sense jutjar-los.

Per poder allunyar-te de pensaments negatius i angoixes, pensa en un lloc que t’agradi molt estar, o intenta visualitzar-te en alguna situació on et vas sentir molt feliç. Un cop allà recull com et vas sentir en aquell moment i intenta portar aquella emoció positiva al present.

El poder dels aliments

Diuen que l’estómac és com un cervell i, per tant, una bona o mala digestió, poden alterar les nostres emocions i pensaments. El mindfulness ens diu que mengem a poc a poc fixant-nos bé en el sabor i la textura dels aliments. També ens avisa de que és molt important, què pensem mentre mengem: ens recomana ser capaços de centrar la ment en aquest moment, no acosnella veure noticies, o llegir informes de la feina durant els àpats.

Relaxació muscular

Saber contraure i relaxar grups de músculs, com els de la cara, l’abdomen, o els braços i mans, ens pot ajudar a prendre consciència del nostre cos i a començar a escoltar-lo.

Hem de pensar que molts dels dolors corporals que patim són provocats per les nostres pròpies emocions.

Provar un exercici de relaxació abans de ficar-te al llit t’ajudarà a practicar i a poder aplicar-lo en altres moments del dia que ho puguis necessitar.

Com afecta el ciclisme al teu estat d’ànim?

Anar en bicicleta resulta una forma meravellosa de mantenir-se en forma, escapar de la rutina diària i sentir-se més feliç.

Les recerques demostren que la pràctica del ciclisme pot augmentar la felicitat fins a un 63%, gràcies a una major exposició a la llum solar i al contacte amb l’aire lliure.

Actualment, les presses, el trànsit o la contaminació afecten les nostres vides de moltes maneres diferents, però el que més patim, sobretot a les ciutats és el ja conegut per tothom: el nostre estimat estrès.

Quan estem al límit de les nostres possibilitats caiem en incompliment de terminis a la feina, en nits d’insomni, o en episodis d’ansietat o en desequilibris alimentaris.

Simplement no podem més.

És per això que anar en bicicleta ens ajuda a donar una dimensió més humana, sostenible i divertida a la nostra vida.

Però a més a més, en termes de salut, la pràctica del ciclisme, ajuda a reduir la pressió arterial i a disminuir els nivells de cortisol (l’hormona de l’estrès) i, per tant, a reduir el risc de malalties cardíaques o accidents cerebrovasculars.

D’altra banda, com amb altres activitats físiques, amb el ciclisme alliberem endorfines i dopamina, que són les anomenades hormones de la felicitat.

En conseqüència, tant si ets dels que vas en bicicleta a la feina, com si ets dels que un cop a la setmana vas a la muntanya a fer una bona pedalada, anar en bicicleta t’ajudarà a sentir-te més fort emocionalment, per enfrontar els reptes de la vida amb una mirada més positiva.

Els beneficis de combinar ciclisme i mindfulness?

Ja hem conegut els beneficis del ciclisme i de l’atenció plena per separat i ara toca veure com els combinem perquè la seva pràctica no deixi indiferent a cap dels nostres cinc sentits.

Des del món de l’esport, la Patrícia Ramírez, especialista en psicologia esportiva, al seu article a www.sportlife.es en diu que el mindfulness:

“Augmenta la concentració, millora l’atenció i regula les emocions,

tots són aspectes claus per a millorar el rendiment esportiu.

Consisteix a aconseguir que tota la nostra atenció es dirigeixi a un sol focus:

el que ara estàs fent, sigui córrer, nedar, saltar o jugar a futbol”.

Si hem d’extreure una paraula clau de l’explicació de la Patrícia, aquesta seria focus.

Ciclisme i mindfulness vol dir que durant la pràctica del ciclisme ens enfoquem en aspectes com la nostra manera de pedalar, la nostra respiració o en la força que fem amb braços i mans quan agafem el manillar de la bicicleta.

També en la nostra ruta, en les senyalitzacions i en gaudir del paisatge.

De res ens servirà fer una ruta en BTT per la muntanya si tota l’estona estem pensant o parlant dels nostres problemes personals o laborals.

És més, fins i tot ens podem lesionar o patir algun accident si els nostres pensaments no estan on han d’estar.

El mindfulness aplicat al ciclisme vol dir que cada cop que la nostra ment divagui, hem d’adonar-nos que ho fa, i ser capaços de recuperar-la i tornar-la a l’aquí i a l’ara.

D’aquesta manera aconseguirem l’atenció plena a allò que estem fent, i en podrem gaudir plenament i absorbir tots els seus beneficis.

Quins seran doncs, els resultats de combinar ciclisme i mindfulness?

Amb tot el que hem explicat, ben segur que seran bons.

No n’hi ha cap dubte. Ja sigui per l’activitat física en si mateixa, com per l’atenció plena que li dedicaràs de forma conscient.

La combinació de ciclisme i mindfulness, t’assegura una desconnexió total del goteig de pensaments que ronden pel teu cap dia rere dia.

Aquesta estona de neteja mental i de gaudir si ho fas amb una certa assiduïtat es traduirà en un millor control de l’estrès, l’ansietat i fins i tot els dolors corporals, com poden ser moltes de les contractures que patim al llarg de l’any.

T’apuntes al bicifullness?

Feu un comentari

eighteen − 18 =