Cuina termal, l’has tastada mai?

Si te’n venen ganes després del què llegiràs, el 18 i 19 de març a Caldes, bullirà l’olla de llegums més grossa de Catalunya.

Com que sembla que el fred encara no ens vol deixar del tot, seguim amb ganes d’escalfar-nos i, val a dir, que el post que vam publicar fa uns dies ens ha dut irremeiablement a aquest. 

Passa sovint que quan es comença a estirar un fil surten noves propostes, noves converses i noves històries per explicar. 

Com la de la cuina termal que tot i que, els que vivim al Vallès, ja hi estem acostumats, o com a mínim, n’hem sentit a parlar per proximitat, fora de la comarca no és tan habitual. 

Què és la cuina termal?

Les aigües termals absorbeixen els minerals que es desprenen dels sòls per on circulen al llarg del seu recorregut. 

Per entendre-ho d’una manera més gràfica, podríem dir que són com una mena d’infusió de minerals. Amb un quadre organolèptic pròpi que aporta sabors i reaccions químiques interessants a la nostra cuina.

Per cuina termal entenem, doncs, totes aquelles propostes gastronòmiques o productes alimentaris que s’elaboren amb aquest tipus d’aigua.

Sigui en la cuina tradicional, o recentment, en l’àmbit de la cuina d’avantguarda, la seva temperatura i les seves propietats fan que els resultats culinaris del seu ús tinguin molt bona acollida. 

De manera tradicional se n’ha fet ús per la cocció de llegums o l’elaboració de pa, brous, sopes, verdura i carns d’olla. Però més recentment, l’aigua termal també ha arribat a les cuines amb estrelles Michelin. 

No a la nostra comarca, però tot i això, farem esment de la investigació que ha dut a terme el cuiner gallec Miguel González Quintela, que regenta un restaurant estrella Michelin a una província de gran tradició termal, com és la d’Ourense, i que val la pena tenir en compte. 

“Cocinar con agua termal es algo que nos aporta un punto diferenciador, y, evidentemente, el que quiere probarlo debe desplazarse para ello.

Pero además, tiene, según varios estudios realizados en los últimos años, capacidad para potenciar las texturas y los sabores,

mientras no sobrepase los 70 grados de cocción. Sus propiedades para el cuerpo humano también se conservan a esa temperatura”

Ja la feien servir 750.000 anys abans de descobrir el foc

El més curiós de tot és que recentment s’ha descobert, al nord de Tanzània, un dels primers assentaments humans de la prehistòria. Parlem d’unes restes arqueològiques de fa aproximadament 1,8 milions d’anys.

Aquesta descoberta, de gran quantitat de fòssils i eines de pedra, ha plantejat la hipòtesi que aquells primers humans es van assentar allà pel fet que hi havia aigües termals i hi podien cuinar. 

No de la manera que coneixem ara, sinó que s’estima que la tècnica utilitzada era introduir l’aliment directament a les basses o piscines termals. D’aquesta manera, podien coure tubercles o animals per estovar-los i que fossin més fàcils de deglutir i digerir. 

És possible que aquells primers homes descobrissin que podien cuinar amb aquella aigua per casualitat, com passa amb alguns dels grans descobriments de la humanitat. Es pensa que podrien haber descobert un animal ofegat en alguna de les piscines termals de la zona  i adonar-se que la seva carn era més tova, mentre intentaven menjar-se’l. 

750.000 més tard, l’home va aconseguir dominar el foc i va poder començar a escalfar l’aigua tal com ho fem ara. 

Com fem servir l’aigua a la cuina termal actual? 

La presència d’aigua a la cuina pot ser per molts motius.  

En la cuina termal es fa servir principalment amb les tècniques d’ebullició i vapor, per verdures i carns; o de remull, per accelear el procés d’estovar i esberlar la pell dels llegums i els frutis secs. 

Els fruits secs? 

Sí, com per exemple les ametlles dels carquinyolis, un dels productes típics més emblemàtics de Caldes de Montbui. 

La veritat és que, actualment, les raons per fer servir l’aigua termal a la nostra cuina, doncs, no divergeixen gaire de les que tenien els nostres avantpassats: bàsicament utilitzem l’aigua per estovar els aliments, de manera que el seu consum sigui més amable pel nostre cos.  

Però el que sí que sabem ara, que ells no sabien, és que l’aigua que raja de les nostres fonts termals és rica en bicarbonats que afavoreixen l’alcalinització del pH gàstric, disminueixen l’acidesa o ajuden en el procés digestiu, alhora que exerceix funcions diürètiques.

Per tant, la cuina termal a més a més dels nutrients propis dels plats que presenta, aporta beneficis majors que una cuina elaborada amb les aigües habituals.  

Cuina termal a Caldes de Montbui

Dins dels productes típics de Caldes elaborats o cuinats amb aigua termal tenim els llegums de Can Parellada, les Pastes Sant Martí i, fa uns anys, havíem tingut la primera cervesa artesana elaborada amb aigua termal La Calderina, però recentment s’ha deixat de produir. 

Com hem apuntat més amunt, hi ha receptes de pa i dolços que de retruc també fan servir l’aigua termal, sigui per pelar el fruit sec o per elaborar la massa de pans i coques. 

I què passa els propers 18 i 19 de març?

Tornem a ser al tercer cap de setmana de març i enguany, tornem a poder celebrar el Mercat de l’Olla i la Caldera sense restriccions. 

Tot i que sembla cosa d’un passat llunyà, l’any passat per aquesta època encara anàvem tots amb mascareta. 

Per tant, aquest any el mercat serà sonat, ja que tindrem dos dies a tope d’activitats, des de les 10 del matí que començaran a fer el foc per bullir les olles de la plaça, fins al vespre. 

No hi faltaran la presència de parades d’artesania, antiguitats, brocanteria, alimentació i foodtrucks, que podrem anar visitant entre que acabem les gimcanes i el comencem algun dels tallers que tindrem per participar. 

Però en si, el plat fort del cap de setmana serà veure bullir l’olla més grossa de Catalunya. Això no té igual. Són 1.600 litres d’aigua, coent llegums com si s’hagués d’acabar el món.

Es preveu que en total es couran 100 kg de llenties i 165 kg de cigrons. I no us ho perdeu, perquè les olles de cigrons vindran acompanyades de botifarra de perol i llardons.

Es preveu que aquest any es repartiran ni més ni menys que 6.000 racions de llegums!

Se’ns en va l’olla 

Amb aquest nom tan suggerent, s’han batejat les jornades gastronòmiques que els restaurants calderins han posat en marxa per l’ocasió. 

Del 18 al 26 de març, a les cartes dels restaurants que hi participen hi haurà una recepta de cuina termal creada per servir durant aquesta setmana i que no la trobareu fora d’aquestes dates. 

Si ens fixem en les propostes de les diferents receptes que hi participen veiem clarament que tot són plats de cullera, d’elaboracions llargues on l’ebullició, el remull i el vapor són fonamentals per l’elaboració del plat. 

Les receptes volen ser un homenatge a la cuina de qualitat i de proximitat, així que el més probable és que hi cantin els àngels i que una setmana serà poc temps per provar-los tots. 

Però ho intentarem, oi?

A punt per venir al poble més calent de Catalunya?

Va que, qui no tasti la cuina termal aquest cap de setmana, serà perquè no voldrà.

Feu un comentari

eight + ten =