Descobrint les esglésies del Vallès Oriental

Al Vallès Oriental es poden observar moltes esglésies al llarg de totes les seves ciutats, i això és un clar indicador de la història que s’ha viscut en aquest territori, i a Catalunya en general, on el cristianisme va arribar l’any 60 dC.
És normal trobar edificis amb aquestes característiques religioses, ja que segons un estudi estadístic de Gencat.cat es diu que un 80% dels llocs de culte del Vallès Oriental formen part de l’església catòlica, és a dir, 261 llocs de culte. A continuació us volem descobrir les històries d’algunes de les esglésies del Vallès Oriental que més ressò històric tenen. Us apunteu?
Sant Celoni
Sant Celoni és una de les ciutats més grans d’aquesta comarca i va aparèixer al voltant d’una parròquia que actualment és el Temple de Sant Martí de Pertegàs. Els primers celonins vivien en masies que es trobaven disperses en llocs pròxims a aquesta parròquia i a partir d’aquí es va començar a formar la ciutat. El temple té una façana on hi ha una porta amb arc de mig punt i als laterals semblava que anteriorment hi havia dues naus laterals. Al costat d’aquest edifici s’hi pot trobar la Capella de Sant Ponç, aquesta va ser construïda el segle XI al peu del camí ral i va ser la que va donar nom a la ciutat que actualment coneixem com Sant Celoni.
 
Figaró-Montmany
L’església de Sant Cristòfol de Monteugues va exercir de parròquia per al municipi de Figaró-Montmany des de 1021, any en el qual va ser construïda. Aquesta església és d’estil romànic i històricament va ser fundada per l’emperador Carlemany després de vèncer als sarraïns al veí Pla de la Batalla. Tots aquells que vulguin visitar aquesta església han de saber que per accedir s’ha de realitzar una ruta senderista que passa pel costat del riu Congost.
Gualba
L’església de Sant Vicenç presideix el nucli històric de la ciutat i tret d’algunes característiques arquitectòniques que han anat desapareixent amb el temps es conserva la mateixa estructura que l’església romànica consagrada el 1099. Aquesta va ser transformada el segle XV com molts edificis de culte religiós on va adoptar alguna característica del moviment artístic gòtic tardà. Actualment s’hi pot accedir i encara és un lloc de culte on se celebra missa i on es fan altres activitats com per exemple exposició de pessebres per Nadal o s’hi celebra una missa solemne en honor al patró del poble, Sant Roc.
D’altra banda, també cal destacar l’Ermita de Sant Cristòfol de Gualba, un petit temple documentat l’any 1328. L’església és de planta rectangular i darrere l’altar hi ha uns dibuixos al mur que l’hi donen un caràcter particular al temple. Aquesta ermita està situada en un paratge natural rodejat de llocs turístics com el Gorg Negre o el Salt de Gualba i s’hi pot accedir fent senderisme pels afores de la ciutat.
Com podeu observar, al Vallès Oriental tenim una gran mostra de temples religiosos que es poden visitar i que amaguen una història de, fins i tot, milers d’anys. Què us ha semblat el recorregut que hem realitzat per les seves esglésies?

Feu un comentari

one × three =