El Modernisme de M.J. Raspall al Vallès Orienta

El Vallès Oriental és una comarca molt rica en arquitectura modernista, i si parlem del modernisme al Vallès Oriental, hem de parlar de M.J. Raspall. Aquest arquitecte, dissenyador i urbanista que va néixer a la Garriga l’any 1877 va tenir com a mestres a Lluís Domenech i Muntaner i a Josep Puig i Cadafalch.
A principis del S. XX, la burgesia barcelonina va començar a posar de moda la cultura de l’estiueig i va ser llavors quan aquests burgesos començaren a encarregar la construcció de torres i mansions d’estiueig al arquitectes de renom d’aleshores.

La comarca va acollir el fenomen de l’estiueig. Alguns dels municipis que van acollir aquesta nova corrent van ser Cardedeu, Figaró-Montmany, Granollers, L’Ametlla del Vallès i La Garriga, on M.J. Raspall ha deixat una gran empremta.
El modernisme a Cardedeu
Tan sols dos mesos després d’obtenir la titulació d’arquitecte, M.J. Raspall fou nomenat  arquitecte municipal de Cardedeu, on les seves obres més destacades són la Cloèlia i la Casa Viader.

La Casa Viader va ser edificada a partir de la reforma de tres cases construïdes al s. XVII situades al nucli antic de la vila. Aquesta reforma va ser encarregada per Marc Viader, propietari de la Granja Viader de Cardedeu i fill de l’inventor del Cacaolat.
La grandiositat de la Casa Viader es reflecteix a l’interior amb una decoració ostentosa, on predominen els vitralls emplomats, la ceràmica i els mosaics hidràulics.

El modernisme a Figaró-Montmany
Cap al 1875, la construcció de la línia de ferrocarril que unia Barcelona amb Vic va fer que anys més tard, amb l’arribada de l’estiueig, Figaró – Montmany fos un municipi tranquil, amb bones comunicacions i envoltat d’un magnífic paisatge, per tant, un municipi ideal per aquesta tendència burgesa de construir-se torres d’estiueig.

Entre aquestes noves construccions d’estiueig cal destacar Vila Pepita i Vila Rosita, dues cases independents adossades entre sí, amb estructures interiors simètriques i coberta a quatre aigües de la qual surt una torre-mirador.

El modernisme a Granollers
A Granollers el modernisme no va arribar amb l’estiueig dels burgesos sinó en conseqüència a la industrialització, que va evocar cap a una època daurada i de creixement econòmic, i això va fer que alguns magnats convoquessin als arquitectes de més renom de l’època per a que construïssin residències dignes de la seva condició social.

Destaca la Casa Clapés situada a la Plaça de la Porxada de Granollers, on s’aprecia un notable contrast entre l’austeritat de la Porxada i l’exuberància de la façana de la Casa Clapés. L’original obertura del tercer pis és el nucli a partir del qual Raspall configura la decoració de la façana.

El modernisme a l’Ametlla del Vallès
L’Ametlla del Vallès es caracteritza per ser un municipi residencial, amb nombroses masies disseminades pel terme municipal. Aquest caire residencial va ser impulsat a principis del s. XX degut a l’estiueig de la burgesia barcelonina. M.J. Raspall va ser arquitecte municipal durant 6 anys, en els quals va deixar una important petjada del seu estil arquitectònic al municipi i també amb el seu projecte d’eixample de la vila amb la finalitat de planificar la ràpida expansió urbanística lligada a l’estiueig i unir els petits nuclis de la vila.
Can Millet és una mostra d’una de les reformes que M.J Raspall va fer a l’Ametlla, a l’antiga Masia dels Xammar encarregada pel cotoner industrial Joan Millet, qui va voler convertir-la en casa d’estiueig amb l’estil de moda de la burgesia de l’època.

El modernisme a la Garriga
Al 1875 l’arribada del tren a la Garriga va desencadenar un esclat de construccions de cases amb jardí, fruit de l’enriquiment, degut a la industrialització, de moltes famílies barcelonines. Aquestes famílies venien a la Garriga de vacances, ja que trobaven un clima suau, aigües termals, el Montseny de fons i una facilitat per arribar-hi gràcies a la nova línia de tren que unia Barcelona amb Vic. M.J. Raspall va ser l’arquitecte municipal durant gairebé 30 anys, motiu pel qual si parlem del modernisme a la Garriga, hem de parlar de l’Illa Raspall, un conjunt de 4 cases d’estiueig situades al Passeig, eix central de l’eixample d’estiueig de principis del s. XX.

La Bombonera, la Casa Barbey, la Casa Barraquer i la Torre Iris formen l’Illa Raspall, el conjunt modernista més important de la Garriga i únic a Catalunya declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.


Aquesta setmana destaquem… la Mostra del Carbó de Cànoves i Samalús i la ballada de gitanes a la Porxada de Granollers

Feu un comentari

nine + six =