El pas de la via augusta pel Vallès Oriental

La Via Augusta va ser una de les principals vies de comunicació de l’Imperi Romà i la via més llarga de la Península Ibèrica amb 1500 km de recorregut, que connectava els Pirineus amb Cadis. Aquesta gran via romana transcorre al llarg de 16 comarques catalanes entre les quals es troba el Vallès Oriental.
Pel Vallès Oriental aquesta via passava per poblacions com Granollers, Montornès del Vallès, Montmeló, Caldes de Montbui o Llinars del Vallès. Tot i ser una via romana, en el transcurs dels anys aquesta via ha estat feta servir per molts altres poblats. Això ho coneixem a causa de les característiques arquitectòniques que presenten els castells i altres vestigis que es troben al voltant de la via Augusta.
La Via Augusta per a la ciutat de Granollers va tenir molta importància, ja que Granollers es trobava a l’encreuament de la Via augusta amb el camí que unia Mataró amb Caldes de Montbui i també Barcelona amb Vic.  Actualment és una de les capitals comercials més importants de Catalunya gràcies al fet que s’hi han establert diferents centres d’oci i lleure per la població del municipi. Però ja a l’època romana, aquesta ciutat, situada al costat del riu Congost era un gran centre comercial en el qual s’intercanviaven mercaderies, la qual cosa el va convertir en un lloc molt dinàmic en l’antiguitat. També cal destacar que una troballa important a la ciutat va ser la Necròpolis de Can Trullàs que era el cementiri de l’antiga ciutat anomenada Semproniana.
Una altra població que es troba en el recorregut de la via Augusta és la ciutat de Montornès del Vallès, on es van trobar restes arqueològiques. Hi trobem llocs i trets del pas romà com per exemple el Terminus Augustalis que tenia la funció de senyalar la via pública a l’època romana. Està datada de l’any I aC i  es pot trobar a la Galeria Municipal de Can Xerracan. A part d’aquests llocs d’interès també es poden trobar vestigis de vil·les romanes pels voltants del tram de via a Montornès del Vallès.
Molt a prop d’aquesta zona trobem el terme municipal de Montmeló on es va inaugurar l’any 2012 l’observatori de la Via Augusta en un jaciment arqueològic situat a Can Tacó on hi havia una fortalesa militar, un tipus d’edificació molt poc freqüent i que permetia als soldats romans tenir una visió completa sobre el que succeïa a la via.
A la població de Caldes de Montbui trobem les termes romanes, ja que  com sabem, als romans els agradava molt els banys públics i Caldes de Montbui era un lloc en el qual podem trobar aigua termal. Aquestes són una de les fonts més calentes d’Europa. Els romans ja van aprofitar aquesta aigua i van construir allí un balneari que en part s’ha conservat fins als nostres dies. Aquestes termes són considerades les termes romanes més ben  conservades de la península.
El Vallès Oriental és una bona destinació pels apassionats de la història i la cultura antiga.  Poden recórrer i conèixer l’època romana tot realitzant una activitat sana i lúdica. I a vosaltres què us semblaria endinsar-vos en la història en aquesta part de la via Augusta?

Feu un comentari

twelve − ten =