• L’acció està emmarcada dins de les actuacions de formació als empresaris adherits al projecte turístic dels 3 monts.
23 d’octubre 2009 – Una representació d’empresaris turístics del Vallès Oriental, de la mà del Consorci de Turisme, han intercanviat experiències de senderisme amb empresaris mallorquins en el marc del projecte Els 3 monts. Aquesta setmana una delegació formada per propietaris d’allotjaments, d’establiments de restauració i empreses de serveis turístics de les 3 comarques que formen part del projecte; Bages, Vallès Occidental i Vallès Oriental; han fet una estada formativa a l’illa per poder avançar en la creació del producte senderista d’Els 3 monts, prenent com a model l’exitosa experiència de la ruta de la Pedra Seca, a la Serra de Tramuntana de Mallorca. L’actuació està emmarcada dins les actuacions de formació del Pla de Foment turístic dels 3 monts i està cofinançada pel Servei d’Ocupació de Catalunya.
Fa unes setmanes, es va dur a terme una jornada de formació teòrica centrada en la creació de producte turístic senderista i en les particularitats d’aquest mercat a nivell europeu. Aquest viatge de formació és un complement a la formació ja feta. Així doncs, els integrants de la delegació tindran l’oportunitat d’intercanviar i conèixer les experiències d’alguns dels empresaris turístics vinculats a la ruta, així com de conèixer en profunditat la gestió del projecte i les iniciatives del govern balear en matèria de senderisme i revalorització del patrimoni a càrrec del cap de servei de Medi Ambient de Consell Insular de Mallorca.
Serra de Tramuntana, ruta de la Pedra Seca
La Serra de Tramuntana i més concretament la ruta de la Pedra Seca, s’ha convertit en la segona destinació de senderisme a nivell estatal. Això ha estat gràcies a l’aposta clara del Consell Insular de Mallorca per a la diversificació de l’oferta turística de l’illa. Un dels canvis estratègics ha estat la reorientació de la pràctica del turisme de sol i platja que es pot trobar al sud de l’illa, cap al turisme actiu que es pot practicar al nord d’aquesta. L’intens treball de restauració de camins de pedra seca, a través d’una escola d’oficis especialitzada en aquesta tècnica constructiva, ha posat en valor el territori a través de la recuperació d’una sèrie de camins històrics, i alhora, ha comptat amb un component d’integració social i recuperació de l’ofici de marger que corria el perill de desaparèixer.