El vi al Vallès Oriental, noves opcions pel turisme de reunions

El vi no pot mancar com a part de la proposta gastronòmica d’un esdeveniment o reunió, però, qui pensa en el Vallès quan pensa en vi?

Es produeix vi al Vallès Oriental?

Fem aquesta pregunta al principi de l’article perquè estem segurs que quan heu llegit l’encapçalament, és el primer que heu pensat.

O ens equivoquem?

Doncs bé, la resposta és sí. És cert que no el tenim com una de les nostres activitats principals, però així i tot no deixa de tenir la seva importància. Val a dir que la nostra collita representa gairebé, un 50% de la producció de la D.O Alella, i que, en aquests moments, són 9 els cellers vallesans que s’han adherit a aquesta D.O per poder donar impuls i sortida a la seva iniciativa vitivinícola.

Al Vallès la vinya va començar amb els romans. Van ser ells que a les zones més austeres del territori van començar a plantar vinya. Però amb el temps, la fil·loxera, les cepes vingudes d’Amèrica i la davallada del sector, aquesta va anar retrocedint i canviant cap a altres cultius.

Tot i així, avui encara queden 4 zones on la vinya hi continua sent present. A algunes d’elles hi trobem cellersque elaboren els seus propis vins, fins i tot un molí d’oli, i d’altres són proveïdors de cellers de la D.O d’Alella.

La Vall del Tenes, el Baix Montseny, la Plana del Vallès i la Serralada de Marina, conformen el món vinícola Vallesà i el seu sol, el clima i el tipus de vinya, les característiques del seu vi.

Som una terra de productors petits i sols i climes diversos. El sauló predomina, la pansa blanca és la varietat reina, la que ens defineix.

Us deixem aquí un estudi recent, on els més curiosos o interessats pel tema podreu ampliar la informació. 

L’enoturisme i les reunions 

El binomi enoturisme i MICE està en auge i qualsevol esdeveniment d’empresa combinat amb gastronomia i vi és una aposta segura.

Les botes, la humitat de les caves i els tastos de vins o maridatges trenquen amb la monotonia de les reunions i sempre tenen molt d’èxit entre els participants.

L’olor de raïm l’aire lliure, i el paisatge de vinya aporten la frescor, naturalitat i proximitat necessàries per trencar el gel entre els participants i potenciar la unió d’equips i fomentar un networking més casual.

Hi ha zones a Catalunya que son abanderades d’aquest tipus de turisme com poden ser el Penedès o el Priorat, però, tot i que a vegades sembla que estigui tot inventat, sempre sorgeixen noves propostes, com poder gaudir del vi al Vallès Oriental.

3 propostes per gaudir del vi al Vallès Oriental

  1. EL VI DESPERTA LA TEVA FACETA MÉS CREATIVA

“El vi és l’única obra d’art que es pot beure”.

Robert Louis Stevenson, novel·lista escocès.

Així que, si ens estem bevent una obra d’art per que no crear-ne una altra amb les nostres pròpies mans?

Les olors, textures, sons i sensacions en boca provoquen un conjunt d’emocions i estats d’ànim que es poden canalitzar en una obra d’art abstracta, que neixi de nostre jo més profund.

D’aquí sorgeix la proposta que els participants puguin treballar aspectes com la creativitat o la intel·ligència emocional amb una artista professional, alhora que gaudeixen d’un tast guiat per un expert.

És una activitat fantàstica per esdeveniments formatius on es necessiten moments per trencar el gel i per relaxar la ment o preparar-la per nous continguts.

El més interessant és que se’n pot gaudir a qualsevol lloc, tot i que entre vinyes seria el més adient.

A qui no li agradi un bon arròs que aixequi la ma! 

Com a activitat de teambuilding, plantegem una gimcana per algun dels  mercats setmanals de la comarca en la que l’objectiu serà aconseguir els ingredients per, a posteriori, poder elaborar una paella i presentar-la a concurs.

Un cop es tenen els ingredients s’elaboraran les receptes i finalment es valoraran els resultats fins a trobar la paella guanyadora.

Aquí es treballa el producte local i el comerç de proximitat i, amb això, la sostenibilitat ambiental, social o econòmica que suposa pel territori que visitem.

És una activitat que té per objectiu la interacció entre companys, entres proveïdors i clients, o entre directius. per posar alguns exemples.

De naturalesa distesa i lúdica, fomenta la col·laboració i l’apropament, ajudant a que els participants mostrin la seva manera de ser més familiar i humanitzant l’entorn d’empresa. Dona lloc a converses personals i a moments entranyables que fan que l’experiència quedi en el record, i per tant, també hi quedi el nom de l’empresa que ho organitza.

Aquesta és una activitat que s’ha d’organitzar comptant amb el Celler de Can Roda, ja que són ells els que disposen de l’infraestructura per l’elaboració de les paelles.

Però disposen de més serveis, t’ho expliquem més avall.

I si al vi li posem una mica d’esport? 

Una de les nostres zones de vinya la trobem al Baix Montseny, a poblacions com Fogars de Monclús, Llinars o Vilalba Sassera.

Zones totes elles on la natura esclata o es recull amb cada estació, i on les rutes a peu o amb bicicleta deixen que et perdis per tornar-te a trobar.

Les vinyes es barregen amb el bosc i pot ser un bon entorn per organitzar algun joc de rol o estratègia, o simplement fer una passejada.

A la zona hi tenim molt bons vins i allotjaments rurals amb espai i sales delicioses per acabar l’activitat, tastant un bon vi.

Com sempre per organitzar-ho, hem de tenir clars els nostres objectius i el que volem aconseguir amb l’activitat.

En aquest entorn potser podríem dotar la ruta d’un guió elaborat per coachs profesionals que conduís als participants a la refelxió. Es habitual que grups de directius, polítics o caps de departament, per exemple, necessitin pendre decisions urgents i busquen entorns serens per acabar de posar-se d’acord.

A la zona del Montseny, tenim empreses com  Aira Natura i Somlom especialitzades en turisme MICE a les quals es pot acudir per sessions de coach, espais i elaborar amb ells una activitat a mida on es pugui incloure el vi.

Cellers amb producte de reunions

Més amunt us hem dit que parlaríem una mica més del Celler de Can Roda, i ja ha arribat el moment.

El cert és que la realitat dels nostres petits cellers es que els costa organitzar una oferta propiemanet de reunions. És a dir el seu temps el dediquen al que millor saben fer, que es el vi. Per tant, la clau es organitzar amb ells visites visites exclusives, en èpoques de poca feina, evitant, per exemple els temps de verema.

De totes maneres, el Celler de Can Roda és un celler d’unes dimensions més grans i disposa d’espais i propostes d’activitats per gaudir del món del vi en el marc d’un viatge de negocis.

La seva aposta per l’enoturisme és clara i disposen de flexibilitat per adaptar-se a les necessitats de les empreses, amb la capacitat de personalitzar totes les accions i espais a les necessitats de cada cas concret.

Pel que fa a la seva producció vinícola, ofereixen vins honestos que suposen un autèntic tast del territori i un ampli ventall d’opcions de vins blancs, negres, rosats i escumosos.

Així que anar a Can Roda, a més de la clàssica visita al celler i el tast corresponent, es pot acabar fent ioga entre vinyes, un taller de cuina de temporada o un concurs de paelles com més amunt hem explicat.

Enoturisme i turisme MICE, doncs són una conjunció perfecta, ideal per tota mena d’empreses i esdeveniments i el Vallès és una gran desconeguda en la matèria, fet que la fa més autèntica i interessant.

Qui s’anima a venir?

Feu un comentari

2 × 4 =