Els espais naturals del Vallès Oriental – Part III

El Vallès Oriental és la millor destinació per aquells amants de la natura i els esports i activitats d’aventura. La comarca té una gran varietat d’espais naturals on els visitants poden gaudir de la exuberant vegetació i més en aquesta època de la tardor, quan les fulles són de mil colors i s’hi pot observar tot tipus d’espècies animals.
Si ja heu visitat els espais més emblemàtics del Vallès Oriental, el Parc Natural del Montseny i el Montnegre-Corredor, i voleu descobrir noves zones verdes igual d’interessants, endinseu-vos en els Cingles de Bertí i l’Espai Rural Gallecs. Tant joves, com famílies amb nens segur que gaudireu d’aquests espais naturals que tenen molt que oferir.

Cingles de Bertí:
Els Cingles de Bertí són un conjunt de cingleres que formen la Serralada Prelitoral, delimitant els municipis de Sant Quirze de Safaja, Bigues i Riells i Sant Martí de Centelles. D’aquesta manera, configuren un enllaç entre el Vallès Oriental i Osona. L’espai destaca per  les seves valls tancades i l’abundant vegetació que presenta, fet que fa que estigui dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de la Generalitat de Catalunya. Però sabeu que s’hi pot fer als Cingles de Bertí?

Visita el Santuari de Puiggraciós:

El santuari de Puiggraciós està situat al bell mig dels Cingles de Bertí, concretament al municipi de Figaró – Montmany. El santuari es va començar a construir l’any 1707 a prop d’on, segons diu una llegenda, s’havia trobat la Mare de Déu de Puiggraciós. Durant uns temps els parroquians del poble utilitzaren el santuari com a parròquia, ja que l’església de Sant Pau de Montmany estava en estat ruïnós. Passats uns anys, al seu costat es va construir també la casa de l’ermità, que més endavant es convertí  en hostatgeria. L’hostal és situat per l’escriptor Raimon Casellas en algunes escenes de la seva popular novel·la: “Els sots feréstecs” . Val la pena visitar doncs, el santuari no només per conèixer la seva història, sinó també per observar les magnífiques vistes.
Descobreix Sant Miquel del Fai:
L’espai natural de Sant Miquel del Fai es troba dins el paisatge dels Cingles de Bertí, en el municipi de Bigues i Riells. Erigit sobre una roca, el monestir data del segle XV i conté arquitectura tant gòtica com romànica. L’Espai Natural de Sant Miquel del Fai us deixarà bocabadats pels múltiples salts d’aigua que presenta, les formacions rocoses, coves i estanys. Donat que actualment Sant Miquel del Fai es troba tancat per obres, recomanem fer l’itinerari des de riells del Fai fins al Monestir de Sant Miquel del Fai.  En aquest recorregut podreu observar la Font de la Pineda, situada sota un plataner, el mas de la Madella i les torres de la Madella. El camí va a parar a una petita cinglera des d’on es divisa a llevant la Cinglera Major de Berí, on es va edficiar Sant Miquel del Fai. Un itinerari ben senyalitzat d’aproximadament una hora i cinquanta minuts.
Espai rural Gallecs
Gallecs és un espai rural de 733,52 hectàrees, situat a quinze quilòmetres al nord de Barcelona i comprés entre els termes de Lliçà de Vall, Mollet del Vallès, Montcada i Reixach, Palau-Solità i Plegamans, Parets del Vallès  i Santa Perpètua de Moguda.  L’indret desperta un gran interès en els visitants, donat que va ser un dels últims espais sense urbanitzar de la comarca. A més, fa d’enllaç entre les serres del litoral i els espais naturals de l’interior. L’Espai Rural de Gallecs és un espai d’interès natural protegit des del 2009 i els seus terrenys són propietat de l’Institut Català del Sòl que té un conveni de col·laboració amb el Consorci de Gallecs pel seu manteniment. Voleu conèixer algunes activitats que hi podeu fer allà?

Descobreix la Torre de Malla:
La Torre de Malla és un edifici situat a Parets del Vallès, dins l’espai natural dels Gallecs. La seva construcció data del segle XV i actualment es troba protegida com a Bé Cultural d’Interès Local. El seu nom Malla possiblement és d’origen àrab (de la paraula al-màdar al-ulya ‘ indret enlairat’). Es tracta d’un conjunt defensiu, de secció quadrada, amb dues torres de planta quadrada en cada un dels angles de la façana principal. Tot i que se’n han trobat restes romanes, la seva arquitectura actual pertany al gòtic.
Fes un viatge al passat a l’església de Santa Maria de Gallecs:
L’església de Santa Maria de Gallecs, està situada a la població de Mollet del Vallès, a la comarca del Vallès Oriental. L’església de Santa Maria de Gallecs, no apareix documentada fins al 1007, any de la seva consagració. El temple es va començar a construir en el segle XII, té planta de creu llatina amb una sola nau acabada. L’absis és quadrat i té una finestra de mig punt i de doble esqueixada. La nau i l’absis estan coberts amb una volta de canó apuntada. Tot i que el seu interior és bastant auster, és interessant entrar en aquesta església i endinsar-se en l’època medieval.

Feu un comentari

15 − 7 =