El Nadal és una època per reviure tradicions. Aquí a Catalunya en tenim un munt que són mil·lenàries, com la de muntar el pessebre, fer cagar el Tió o menjar torrons o canelons. A més, durant setmanes, els carrers i les places dels municipis s’omplen de llums de colors, sabors i motius nadalencs que sorprenen als seus visitants.
Els mercats nadalencs són una de les tradicions més populars a tota Europa, i també al Vallès Oriental. Aquests mercats van començar a aparèixer durant l’època medieval i servien per donar caliu als habitants dels pobles. Amb el temps, però, van esdevenir un element simbòlic durant les festes nadalenques, ja que es pot trobar tot tipus de productes relacionats amb la festivitat. Voleu saber quins són els mercats que triomfen al Vallès Oriental? Doncs endavant!
Mercat d’artesans de Caldes de Montbui
La Fira de Nadal i el Mercat d’artesans al municipi de Caldes de Montbui és un dels espais típics nadalencs. Enguany ha estat la 32a jornada i en dues olles gegants s’han bullit amb aigua termal uns 3.000 litres de brou que després s’ha repartit als visitants. A més del brou, també s’ofereix la verdura i la carn d’olla, que vénen d’establiments i restaurants de proximitat. Pel que fa al mercat, s’hi pot trobar tota mena de productes d’alimentació (embotits, dolços, verdures…), artesania, espelmes, roba, etc. També és interessant veure com els vidriers o els cistellers ensenyen l’ofici al públic. D’altra banda, a la fira es pot gaudir d’activitats diverses com tallers nadalencs, ballada de sardanes o activitats infantils.
Fira dels torrons a Llinars del Vallès
La Fira dels torrons a Llinars del Vallès també ens convida a començar les festes nadalenques amb moltes il·lusions. A la plaça dels Països Catalans hi ha instal·lades unes carpes on s’ofereixen les diferents varietats de torrons que hi ha per a tots els gustos i a més els comerciants deixen fer un tast. A més de les carpes tradicionals, en l’edició d’enguany s’hi ha instal·lat un nou market. D’altra banda, també es realitzen altres activitats relacionades amb la gastronomia. Per exemple, aquest any s’ha realitzat un concurs de cuina per a joves cuiners, coordinat pel Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental, així com sessions de showcooking, maridatges, etc. Sens dubte, una fira ideal pels que sou més golosos!
Fira de Santa Llúcia a Bigues i Riells
El mercat de Santa Llúcia de Bigues i Riells té lloc a mitjans de desembre al centre de la vila. Durant tot el dia s’exposen paradetes amb productes d’artesania, ornaments i articles típics relacionats amb aquestes dates. Així, és habitual visitar aquest mercat per comprar el material adequat per fer els tradicionals pessebres com ara la molsa o les figuretes fetes amb fang. D’altra banda, també s’ofereixen productes de proximitat i tota mena de tallers, activitats i espectacles per a tots els públics. Alguns exemples són els tallers de ceràmica, l’arribada del patge reial o la projecció d’un documental.
Fira de nadal a Lliçà de Munt
El municipi de Lliçà de Munt organitza la fira de nadal per tal de donar a conèixer el teixit comercial i promoure els productes elaborats de manera artesanal al poble. Per tant, al mercat s’hi venen diferents articles artesans relacionats amb el nadal, però també altres tipus d’articles (alimentació, roba, regals…). Enguany, ha estat la 18a edició i com a novetat, ha patit un canvi d’ubicació al barri de La Sagrera. A més del mercat, també hi ha un espai gastronòmic al voltant d’una foguera, on tothom qui vulgui pot fer un tast. D’altra banda, s’organitzen tot tipus d’activitats com una xocolatada popular, una cantada de nadales o fer cagar el tió.
Heu estat a alguns dels mercats i fires nadalenques que us hem explicat? Quina us ha cridat més l’atenció? Si us heu quedat amb ganes de més, no us perdeu cada setmana els blocs que anem fent aquest mes de desembre dedicats al #NadalAlVallèsOriental i tot el que podeu fer. I si sou llaminers, prepareu-vos que el de la setmana que ve us prepararem plats típics nadalencs!