Festes de Sant Joan: tradició i cultura popular al voltant del solstici d’estiu.

Aquesta és la setmana de Sant Joan. Amb motiu d’aquesta festa, a la comarca i a tota Catalunya, es celebraran tot un seguit d’activitats festives i populars que es basen en les tradicions més seculars. Amb l’arribada del solstici d’estiu s’organitzen, amb el foc com a element central, les fogueres, la Flama del Canigó i els petards. Es menja coca de Sant Joan, es celebren revetlles, es balla y es gaudeix de la nit més curta, la del 23 de juny: la nit màgica, o la nit de les bruixes. Al dia següent la Festivitat de Sant Joan.

Des de TurismeVallès us desitgem un bon Sant Joan!
Nit de Sant Joan

Nit de Sant Joan. Oli sobre cotó. Autor: Elena Kudryashova
La nit del 23 de juny es celebra l’arribada del solstici d’estiu i es la nit mes curta de l’any. la vigília de San Juan ha heretat rituals, pràctiques i costums basats en celebracions d’origen pagà. La finalitat es el triomf de la llum sobre la foscor. El sol, el foc, l’aigua i les fogueres són característiques del ritual, essent el foc l’element central i el costum d’encendre’l, provinent d’antics cultes pagans al sol com a prevenció d’epidèmies pel poder curatiu i d’allunyar els mals esperits. A Martorelles, aquesta nit, també s’encendran les fogueres amb la rebuda de la Flama del Canigó.



La Flama del Canigó

La Flama del Canigó és el foc amb el que s’encenen les fogueres que cada poble, barri o comunitat organitza la nit de Sant Joan. És tot l’any a la cuina del Museu o Castellet de Perpinyà. Cada any el dia 22 de juny, el foc surt del Castellet per encendre la foguera que es posa al cim de la “muntanya màgica” del Canigó. Llavors, des d’allà, amb una llarga cadena de relleus, es va distribuint als pobles, que esperen l’arribada de la flama per encendre les seves fogueres. A Sant Antoni de Vilamajor arriba amb rua i després es farà la Revetlla de Sant Joan.


Els Petards

La dèria de jugar amb foc ve de lluny, cada vegada més sofisticada i de vegades perillosa, té limitat el seu ús pel perill d’incendi. Ja antigament es jugava amb foc grec o senzillament amb torxes. La pirotècnia d’avui és molt variada i atorga a la festa so, color i lluminositat. No obstant, s’ha de tenir molta cura amb l’ús dels petards, i respectar les normes de seguretat.
La coca de Sant Joan


Tota festa conté un element gastronòmic. Per Sant Joan no pot faltar la tradicional coca de fruita, de pinyons o de llardons, fins i tot farcides amb crema o amb nata. Segons Ignasi Domènech, cuiner català, la coca de Sant Joan ha de tenir una mida canònica, el doble de llarg que d’ample i per brindar les begudes fresques o espirituoses, millor si tenen les dues coses!


La Revetlla 


Les herbes, com la revetlla (d’aquí ve que a la festa se li digui revetlla) tenen propietats curatives i espanten els mals esperits. La revetlla de Sant Joan és la forma més estesa de celebrar la Nit de Sant Joan, la música i la dansa són elements gairebé indispensables en aquesta nit. Començant per l’encesa de les fogueres, després d’un bon sopar, un tros de coca i el cava o el refresc, la gent s’ho passa d’allò més bé, amb la família, els veïns, al carrer, al pati, o a la plaça, es balla entre el soroll dels petards i tothom fa gresca fins a punt de l’alba del dia de Sant Joan. A Granollers, Vilanova del Vallès, la Garriga i la resta de comarca, d’una o altra manera, es celebrarà la Revetlla de Sant Joan. No us ho perdeu!

Feu un comentari

8 + 9 =