Granollers, cruïlla de camins i bressol de cultures

La capital del Vallès Oriental i la ciutat més poblada de la comarca s’erigeix com a centre comercial i alhora com a testimoni de la història que es va viure en temps passats.
Tot passejant pels seus carrers podem contemplar elements que ens transporten al Granollers medieval, modernista, noucentista, industrial, rural i també, a un dels moments més tristos, els bombardejos que va patir la ciutat durant la guerra civil.
A la part centre-nord de la ciutat trobem el Recinte Emmurallat de Granollers, una obra declarada Bé d’Interès Cultural per part del Govern de la Generalitat. La muralla tenia una llargada de 2.800 metres, 1,20 metres d’amplada, 5 metres d’alçada i adoptava una forma hexagonal. Va ser construïda a partir de pedres del riu Congost i fragments de Maó. Aquesta gran edificació data de l’època medieval, concretament entre els anys 1366 i 1380. Tot i aquesta data de construcció l’historiador de Granollers Alfred Canal afirma que les muralles ja existien des de l’any 1291.
Actualment podem veure les restes de la muralla al carrer Constància, a la part de l’actual església de sant Esteve i al mercat de Sant Carles.

Durant l’època de màxim esplendor, va arribar a haver 11 torres de defensa que van ser utilitzades per protegir la ciutat durant els segles XIV i XV. També trobem un camí que seguia el recorregut de la muralla i en el que es podien trobar 5 accessos a dintre del municipi en forma de portal. Aquest itinerari és una bona opció per endinsar-se en la bellesa històrica que conforma Granollers.
Un altre element cultural i històric de la ciutat és la Porxada, edificació conformada per una plataforma amb el paviment de pedra, 15 columnes de pedra i la teulada a quatre vessant de color verd. En una de les seves cantonades hi ha la Pedra de l’Encant, que diu la llegenda que la va portar una riuada i que una riuada se la tornarà a emportar. 
 
La Porxada va ser construïda entre els anys 1586 i 1587 per Bartomeu Brufalt com a encàrrec del consell de la vila. Actualment és el monument més emblemàtic de Granollers. La Porxada havia servit com a cobert pel mercat agrícola que es celebrava a la plaça cada dijous. Durant la Guerra Civil espanyola es va destruir una part a causa dels bombardejos que hi va haver i es va reconstruir anys després. L’any 2006 va ser declarada Bé d’Interès Cultural l’any 2006.
Us proposem
En el següent vincle trobareu propostes d’itineraris per descobrir Granollers:

Feu un comentari

6 + four =