El diumenge dia 6 de febrer es van iniciar les visites guiades a la Ruta del Modernisme d’Estiueig a l’Ametlla del Vallès.
L’estiueig va ser un fenomen important que va canviar l’evolució del Vallès Oriental.
La gran burgesia de la Barcelona de principis del segle XX va posar de moda l’estiueig. Aquelles famílies adinerades buscaven un racó a la fresca de l’estiu, en esplèndides mansions i torres fora de la capital, que encarregaven a arquitectes de renom i que en les viles d’estiueig de la comarca tenien un sol nom: Manel Joaquim Raspall, un dels pioners del modernisme arquitectònic català.
La Ruta del Modernisme d’Estiueig al Vallès Oriental, Ruta Raspall, és una proposta de descoberta de l’arquitectura per a l’estiueig. Podem observar des de les cases i les torres envoltades de jardíns fins a l’arquitectura civil, amb parcs, fonts i dissenys urbanístics. És una proposta d’itineraris que permeten una aproximació a l’obra de l’arquitecte vallesà Manuel Joaquim Raspall i Mayol (1877 – 1937), que va treballar com a arquitecte públic i privat a l’Ametlla, Cardedeu, el Figaró – Montmany, la Garriga i Granollers, poblacions que avui reuneixen el conjunt d’obra més interessant de Raspall.
Dels cinc municipis que formen part de la Ruta del Modernisme d’Estiueig al Vallès Oriental destaquem a l’Ametlla del Vallès, la Casa Millet, El Cafè i l’Ajuntament; a Figaró – Montmany, l’antic Congost Hotel, la casa consistorial o Can Gallart; a la Garriga, la Casa Barbey, la Casa Mayol (Can Raspall) i la magnífica mansana Raspall, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional; a Cardedeu, l’Alqueria Cloelia, la Casa Rovellat, la Casa Viader, els Pinetons i el cementiri municipal, i a Granollers, la Casa Clapés, la Casa Blanxart, la Casa Ganduxer i la Sala Tarafa.