Pensar en un cap de setmana d’oci a prop de Barcelona, ara pot voler dir venir a conèixer les cerveses artesanes del Vallès Oriental. Com sempre aquesta comarca ens amaga joies i sorpreses que aquest cop, venen amb premi i servides en got.
Els premis internacionals arriben al Vallès Oriental.
Aquest mes d’abril s’ha celebrat el Barcelona Beer Chalenge, un concurs d’àmbit internacional on participen al voltant de 1.350 cerveses de 250 cerveseries d’arreu del món.
En l’edició d’enguany, Cerveses Sant Jordi i Art Cervesers, dues cerveseres artesanes del Vallès Oriental hi han participat, amb la satisfacció d’haver tornat a casa amb premis sota el braç.
En el cas de la Cervesera Sant Jordi, ha guanyat la medalla de bronze per la seva cervesa negra Carbonera a la categoria de Irish Stout & Extra Stout Pyrene Craft Beer i una medalla Premium, per haver estar guardonada durant cinc anys consecutius.
I pel que fa a Arts Cervesers, ha guanyat la medalla de bronze en la categoria de Clone & Mixed-Style Beer, amb la seva cervesa Indiana.
Davant de l’evidència que s’estan fent les coses bé en matèria de cerveses al Vallès, hem volgut aprofundir en el tema i fer valdre la seva feina amb aquest post dedicat a la cervesa artesana del Vallès Oriental.
Què entenem per cervesa artesana?
El món de la cervesa artesana ha crescut com l’escuma durant els darrers anys i darrerament, allò típic de: “quedem per fer unes canyes”, s’ha convertit en molt més que un simple moment de socialització.
La revolució de les cerveses artesanes s’ha obert pas a les nostres vides i ja no són vistes com una moda, sinó com una nova cultura que ha arribat per quedar-se.
Però, què és exactament la cervesa artesana? I per què està arrasant a tot el món?
Cervesa artesana és un terme genèric que fa referència a les cerveses elaborades en petites cerveseres independents que cuiden fins al màxim detall cada pas del procés de producció.
A més a més de no utilitzar ni conservants ni additius, les cerveses artesanes persegueixen sabors i matisos diferents que les diferenciïn d’altres marques o de les cerveses convencionals.
I és precisament aquí on està el seu atractiu.
La seva popularitat es deu al creixent interès dels consumidors pels sabors autèntics i els productes de qualitat.
Cada marca, juga amb les maltes, els llúpols i els llevats, les hores de cocció o els moments de refredament per aconseguir aquells aromes i sabors que les facin úniques.
Cada cervesa és diferent i l’àmplia gamma de sabors que ens ofereixen és el que les fa tan interessants.
“No existeixen persones que no els agrada la cervesa, existeixen persones que encara no han trobat la cervesa que els agrada”
Aforisme cerveser
Qui són els productors de cerveses artesanes del Vallès Oriental que han guanyat aquests premis?
Sigui per la seva proximitat amb Barcelona, o pel caràcter emprenedor de la seva gent, quan et passeges pel Vallès Oriental, sovint tens la sensació que estàs vivint experiències d’últim crit en mig de camps de cultiu.
És una comarca on es respira la urbanitat dins d’un marc rural i aquesta és la seva màgia.
No trobaràs grans monuments ni pics elevats, però sí iniciatives vibrants, com les de les nostres cerveseres. Ni més ni menys que 4, totes elles sorgides de l’afició i de l’amor genuí dels seus impulsors per la cervesa.
T’ho pensaves? Doncs no només són això. No són només cerveses artesanes que neixen al Vallès Oriental.
Són projectes que s’han lligat estretament al territori i que han recuperat varietats, cultura, història i costums. Però, a la vegada, arriben amb noves propostes, decidides a posar al Vallès Oriental al mapa internacional de la cervesa.
Però qui trobem darrere d’aquests projectes?
Per escriure aquest article hem tingut el plaer de parlar amb en Joel, en David, la Nona i el Fermí.
Ells, junt amb els seus equips, estan al capdavant de Cerveses Sant Jordi a Cardedeu; d’ ART Cervesers a Lliçà d’Amunt, de Quana Beer a l’Ametlla del Vallès i de Cerveses Barret a Granollers respectivament.
Totes elles són projectes que van començar de la manera més orgànica i informal. Mogudes per la curiositat i la inquietud dels seus creadors per voler fer un altre estil de cervesa.
Tots són fills o habitants de fa molts anys del Vallès Oriental. Tots ells han triat la comarca per posar en marxa els seus projectes creant una nova activitat econòmica. Però no només aixó, la seva es una activitat que ajuda a recuperar el nostre patrimoni natural i arquitetónic.
Les dificultats de transformar el gra en Malta
Als camps de la comarca hi tenim ordi cerveser, espelta i, hi podríem tenir les varietats que els nostres cervesers necessitessin per fer els seus mosts.
Però el problema arriba en el procés de transformar el gra en malta.
Si fem un repàs al procés d’elaboració de cervesa, tenim que oficialment s’estructura en 5 etapes: la maceració, la cocció, el refredament, la fermentació i l’envasat.
Doncs bé, podríem dir que abans de la maceració, el gra cru que s’extreu dels camps, l’han de maltejar o convertir en malta.
La malta s’obté de fer germinar el gra perquè la llavor concentri el màxim nivell de sucre, per després parar la germinació, assecar el gra i torrar-lo.
Doncs bé, el punt és que no hi ha maltejadores a España fora de les que tenen pel seu propi ús les grans cerveseres.
Per tant, el gra que s’utilitza per a les nostres cerveses, ha de sortir d’Espanya per ser maltejat i tornar, o directament; ser comprat a fora.
Quana Beers
En aquests moments, Quana Beers està vivint aquest procés des de l’any 2012 quan van començar amb la seva producció de cervesa.
Ells es cultiven el seu propi ordi a la Serra de Quana a Canovelles i tenen el seu petit obrador a l’Ametlla del Vallès.
Després de la collita, envien el cereal a Alemanya on la rep el mestre maltejador. Ell es la figura que aconsegueix els diferents tipus de malta. Amb ell és amb qui , després de tots aquest anys, a Quana Beers han aconseguit 4 tipus de malta; és a dir, 4 maneres diferents de torrar el seu ordi.
“En aquests moments el 98% de la malta que fem servir és de producció pròpia. Evidentment això encareix el procés d’elaboració,
però per nosaltres representa el valor principal de la nostra cervesa”
Ens comenta la Nona
Volem recordar que Quana Beers, a l’edició del 2021 de la Barcelona Beer Chalenge, va guanyar la medalla d’Or amb la seva Dubble, Belgian Strong Ale; i la de plata amb la seva ISR31, en categoria de Negra Stout.
Arts Cervesers i el nou Clúster Cerveser de Lliçà d’Amunt
La veritat es que el millor dels problemes és trobar-los solucions. I en aquesta gesta es troba l’equip d’Arts Cervesers que, des que el 2018 es van traslladar a les instal·lacions de Can Malé de Lliçà d’Amunt, no han parat de pensar en com poder superar aquesta casuística.
La seva relació amb la cervesa artesana comença el 2009 quan comencen a fer cervesa a casa. Pels més curiosos us deixem aquí la seva història.
Ells no cultiven el seu propi gra sinó que treballen amb pagesos de la zona per poder recuperar varietats antigues de blat, com ara l’espelta de Gallecs, o algunes varietats d’ordi cerveser arreu de Catalunya.
“Aquestes són unes instal·lacions molt grans, ben plantejades pel que fa a logística, al mig del bosc i enganxades al poble
que ens donen molt joc. El que estem fent és investigar en llevats i en com poder crear una planta maltejadora aquí”
Quin es l’objectiu del clúster cerveser?
La missió del clúster és facilitar la col·laboració entre empreses relacionades amb el món de la cervesa artesana, crear sinergies i ser cultiu de noves iniciatives.
En aquests moments ja tenim a Can Malé empreses com, Bucaneros, que es dediquen a l’enllaunat; Biolupulus, dedicats al conreu del llúpol, un altre dels ingredients claus de la cervesa; o Beer Events, dedicats a organitzar esdeveniments cervesers, entre ells el Barcelona Beer Chalenge.
Val a dir, que enguany, els jutges d’ aquest concurs es van congregar a les instal·lacions de Can Malé unes setmanes abans del festival per valorar i donar els seus veredictes.
Això vol dir que Can Malé va ser el receptor dels 1.350 registres de cervesa provinent d’arreu del món.
“Per a després de l’estiu volem posar en marxa un espai que obri els caps de setmana. Volem que la gent vingui a Can Malé a fer unes canyes de cervesa artesana. Intentarem tenir una programació d’activitats, de tallers i fins i tot de concerts per tal que no sigui només un espai de fabricació de cervesa, sinó també de lleure. Volem que la gent se’l faci seu.”
Ens explica en David Rius, d’Arts Cervesers.
Un dels reptes que enfronten ara el Clúster és la posada en marxa d’una maltejadora. Com hem dit, el millor dels problemes es trobar-los solucions.
Són unes instal·lacions tant costoses com necessàries per a poder tancar la roda de la nostra pròpia cervesa i el projecte està en marxa, amb l’objectiu que abans d’acabar l’any sigui una realitat.
Les cerveses Sant Jordi i l’arquitecte Raspall.
Ara deixem Lliçà per anar cap a Cardedeu. Allà hi trobem el Joel, el Roger i la Raquel, que estan al capdavant de cervesera Sant Jordi.
La cervesa l’elaboren a l’antic magatzem de Cal Peó, d’estil modernista ideat per l’arquitecte Manel Joaquim Raspall, que va ser arquitecte municipal de Cardedeu a principis de segle i del qual en tenim un llegat molt notable a tot el Vallès Oriental.
La Ruta Raspall, recorre el millor de la seva obra pels municipis de Cardedeu, la Garriga, Granollers, L’Ametlla i Figaró-Montmany.
Originàriament, Cal Peó va ser un punt de venda de menjar per bestiar i en aquests moments es on es fabrica la cervesa artesana Sant Jordi i una cerveseria on poder socialitzar i menjar.
Consta d’un espai interior i d’un beer garden on poder passar bones estones amb amics. A més a més la seva carta ofereix productes de proximitat com les hamburgueses de vedella de Castellterçol, pa de Can Domènech de Cardedeu o formatges de Can Bordoi de Sant Antoni de Vilamajor.
T’animes a venir de canyes i probara les cerveses artesanes del Vallès Oriental?
Què t’ha semblat?
Esperem haver-te transmès que ens fa molta il·lusió tenir tot aquest patrimoni cerveser a casa nostra. I sobretot a les persones que el tiren endavant. Persones compromeses amb la seva feina i amb el territori que ens volen oferir el millor de tots dos mons.
Les cerveses del Vallès, són cerveses que encara que avui no siguin 100% Km0 en cos, hem pogut comprovar que ho són en ànima , i estem segurs que ben aviat ho seran en cos.
Tot es cuestió d’anar superant els obstacles.
Per cert! El proper cap de setmana, el 7 de Maig, vine a Primavirra i si vols més informació d’altres cerveses que també es fan al Vallès clica aquí
Aquí ens trobaràs!