El Vallès Oriental és una de les comarques amb més Viles florides de Catalunya. De fet, enguany ha estat valorada en segona posició, junt amb Osona i per darrera del Maresme com a la comarca amb més cura dels espais verds i enjardinats per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC). Però què es una “vila florida”?
Viles florides és un reconeixement que es dóna a aquells municipis que aposten per la transformació dels seus espais públics, a través de la millora d’espais verds i la inserció de flors i plantes ornamentals. Aquest reconeixement s’obté si es compleixen una sèrie de criteris que són el manteniment del patrimoni vegetal i paisatgístic, el respecte en el medi ambient a partir de mesures com la neteja i gestió de residus, el control de plagues i l’elecció del mobiliari urbà. A més, també es té en compte la promoció del distintiu de vila florida, programes d’educació ambiental, organització d’esdeveniments relacionats amb els espais verds, etc.
Deu municipis del Vallès Oriental han obtingut el distintiu de vila florida i avui us expliquem 7, i proximament la resta. Aquests municipis són: Mollet del Vallès, Llinars, Santa Maria de Palautordera, Villalba Sasserra, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor, Tagamanent, Vallgorguina i La Garriga.
Mollet del Vallès:
Mollet del Vallès és una ciutat que compta amb quatre flors d’honors per la seva qualitat mediambiental i les diverses polítiques que han respectat la sostenibilitat i la biodiversitat paisatgística. A més, Mollet va rebre l’any 2015 el European Green Leaf Award, un reconeixement que premiava les ciutats que havien demostrat el seu compromís amb la sostenibilitat i les convertia en ambaixadores verdes durant un any. I és que Mollet del Vallès compta amb múltiples espais verds, àmplies vies arbrades i un espai rural, el de Gallecs.
Llinars del Vallès:
El municipi de Llinars compta amb tres flors d’honor. Situat en mig del Montnegre-Corredor, la població ha creat diverses zones verdes i espais enjardinats que s’integren a la perfecció amb el paisatge urbà. Un dels espais a destacar, per exemple, és el que es va fer dedicat a les joves víctimes de l’accident d’avió Germanwings. A més, en la primera edició que es van presentar l’ajuntament va animar als llinassencs a participar activament al projecte decorant balcons, terrasses i carrers i fent-los fotografies.
Santa Maria de Palautordera:
Santa Maria de Palautordera té dues flors d’honor. Al estar situat al peu del Montseny, l’entorn paisatgístic és magnífic i per això es treballa per seguir mantenint-lo i fomentar el respecte i cura que la natura es mereix. El municipi compta amb dos parcs que cal visitar: el del Reguissol i el del Arboretum, on hi ha més de 80 espècies d’arbres.
Villalba Sasserra:
Vilalba Sasserra, igual que Santa Maria de Palautordera compta amb dues flors d’honor. Tot i ser un municipi petit, tant l’ajuntament, com el veïnat s’han esforçat per introduir petits espais verds que convisquin amb el mobiliari urbà. Aquests espais verds es concentren principalment a l’entorn de l’església i l’ajuntament i cada cert temps els veïns són qui s’encarreguen del seu manteniment.
Sant Antoni de Vilamajor:
El municipi de Sant Antoni de Vilamajor posseeix tres flors d’honor per la millora d’alguns espais verds, com el parc de Can Sauleda, però també amb la incorporació de nous arbres i plantes en diferents racons del poble. Aquestes plantes i arbres són espècies resistents i que per tant, no necessiten un reig continu i això fa que el seu manteniment sigui molt més senzill i menys costós.
Sant Pere de Vilamajor:
Sant Pere de Vilamajor va ser l’últim municipi de la comarca del Vallès Oriental en obtenir aquest reconeixement. Actualment té dues flors d’honor gràcies a la promoció de diferents punts del poble, com el centre històric i l’enjardinament i la incorporació de zones de descans i d’esbarjo. Com Santa Maria de Palautordera, es troba en mig del Parc Natural del Montseny, fet que el converteix en un poble privilegiat.
Tagamanent:
Tagamanent disposa de dues flors d’honors i també es troba enclavat al Parc Natural del Montseny. Per tant, el municipi gaudeix d’una flora i una fauna excepcionals i també de molts llocs d’interès com el turó de Tagamanent o els pous de glaç. És per aquest motiu que també es volen recuperar els espais verds dins el propi municipi.
Vallgorguina:
Vallgorguina compta amb una flor d’honor. Tot i així, també ha realitzat notables esforços per a incorporar espais enjardinats i noves plantes ornamentals. Vallgorguina es troba entre el peu del Parc Natural del Montseny i el Montnegre-Corredor i per això també es troba en un entorn paisatgístic privilegiat. Alguns dels punts d’interès més visitats són el dolmen de la pedra gentil, la masia de Can Vilar o l’església de Santa Eulàlia de Tapioles.
La Garriga:
Finalment, La Garriga compta amb dues flors d’honor i forma part del Parc Natural del Montseny, fet que fa que ja de per si tingui moltes zones verdes. Tot i així, des del municipi s’han impulsat diverses polítiques que ajuden a la incrementació dels espais verds i de l’ornamentació. Un bon exemple és la Diada del Corpus, quan el municipi s’omple de catifes de flors i colors i també la bona gestió del consum d’aigua en el reig.
Com podeu veure, el Vallès Oriental és una comarca plena d’espais verds, parcs naturals i llocs d’interès històric i cultural. Però també hi ha una gran conscienciació per part dels ciutadans de millorar el paisatge urbà i ser més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. I vosaltres us animeu a visitar una d’aquestes viles florides?