Santa Eulàlia de Ronçana, un tresor a la vall del riu Tenes
Santa Eulàlia de Ronçana és un municipi situat a l’extrem occidental de la comarca del Vallès Oriental. A la conca del riu Tenes, afluent del Besòs, es caracteritza per ser un paratge natural divers i un poble amb molta història. El seu entorn natural, molt verd i ben conservat, fa que Santa Eulàlia sigui un destí per a tota la família, on passar-hi el dia, fer excursions de baixa dificultat i gaudir de la seva gastronomia, amb productes locals i ecològics.
Les primeres cases residencials es van aixecar a Santa Eulàlia als anys trenta del segle passat, quan algunes famílies barcelonines es van enamorar d’aquests paratges. L’any 1958 es va iniciar un procés urbanitzador i transformador que encara avui continua. La proximitat a la ciutat de Barcelona, el desenvolupament de les xarxes i els mitjans de transport i les condicions climàtiques i geogràfiques del poble han estat un estímul per a la població que s’hi ha instal·lat.
La història
Hi ha documentades restes antigues del període final del Neolític, però no va ser fins més tard (700-400aC) quan els ibers es van assentar al Vallès. Alguns d’aquests jaciments, situats a la plana i dedicats a l’agricultura, es van reconvertir amb el temps en vil·les romanes. De fet, Santa Eulàlia va ser un dels indrets més densament poblats a la Vall del Tenes durant l’època romana, per la fertilitat de la terra i la proximitat a l’estació termal d’Aquae Calidae, l’actual Caldes de Montbui.
A l’època medieval van aparèixer diversos temples religiosos, a més de l’església parroquial dedicada a Santa Eulàlia de Mèrida. En destaca l’ermita de Sant Cristòfol, documentada per primera vegada el 1194, i la capella de Sant Simplici, del segle XIII i restaurada l’any 2015. La parròquia de Santa Eulàlia de Ronçana se cita a l’acta de constitució de la baronia de Montbui l’any 1059.
A partir de 1842-1843, Santa Eulàlia va començar a actuar com a poble independent de la baronia, essent fonamentalment agrícola fins mitjans del segle XX. Els millors exemples d’aquesta activitat són les diverses masies repartides per tot el terme municipal, com can Brustenga, can Burguès o can Maspons de la Vall.
Els entorns
L’entorn natural de Santa Eulàlia de Ronçana és envejable. El gran protagonista és el riu Tenes, un dels elements patrimonials més importants, tant pel seu valor ecològic i paisatgístic com per ser un element bàsic de la identitat del poble. El Tenes recorre el municipi i, al tenir un pendent mínim, afavoreix que es puguin fer rutes a peu o en bicicleta pel camí fluvial que l’acompanya. A més, el Pla de Millora de l’Espai Fluvial del Riu Tenes ha permès recuperar el seu entorn.
El Sender Ronçanenc és la ruta per excel·lència del municipi. Es tracta del PR-C 10, que encercla tot el terme municipal mentre passa per masies, boscos i algun tram del riu. Un recorregut de poca dificultat, d’uns 20 kilòmetres i planer. En un tram de la ruta, el sender passa per la zona de Rosàs i la Sibèria, dos indrets que es troben a la part alta del municipi i que ofereixen unes vistes espectaculars dels cingles del Bertí i del Vallès, amb la serralada litoral de teló de fons.
Darrere de l’església de Santa Eulàlia hi ha la Font del Rector, situada al barri de la Sagrera. Aquesta font era molt popular entre la gent de Santa Eulàlia de Ronçana i rodalies, on hi anaven a recollir aigua per la seva excel·lent qualitat. De fet, el poble té innumerables fonts repartides per tot el terme, també recollides en una ruta molt agradable.
Un altre atractiu de Santa Eulàlia és el Parc de les Olors del Serrat, on s’hi fa cultiu agroecològic i programat d’una gran diversitat d’espècies de plantes aromàtiques i medicinals, sobretot espècies mediterrànies gairebé oblidades. Es tracta de la seu central de la xarxa de Parcs de les Olors i és un indret ideal per fer-hi visites i activitats en plena natura.
L’agricultura ecològica, tret identitari
Santa Eulàlia ha destacat sempre pel cultiu de les seves terres. El poble celebra tres fires relacionades amb el sector primari al llarg de l’any: la Fira Lliga’t a la Terra a l’abril, la Fira del Tomàquet del Vallès al juliol i la Festa del Pagès a la tardor. Al municipi hi destaquen diverses explotacions de fruits secs, com Can Burguès i les seves 26 hectàrees d’avellaners ecològics. També els camps d’espígol de Mas Sampera i la seva mel artesana. El poble té un ric patrimoni històric amb prop de 80 masies, algunes de les quals ofereixen allotjament rural per gaudir de l’entorn i les activitats que s’hi poden fer.