Les fonts sempre són una bon motiu per sortir a fer una excursió. És senzill trobar alguna curiositat per explicar a l’entorn d’aquests elements que sovint formen part del patrimoni històric i cultural a preservar.
Santa Maria de Palautordera és un poble del Vallès Oriental situat al Montseny en el qual hi ha molta riquesa amb aigua, i fa que sigui un dels seus elements més atractius. Mitjançant aquest itinerari es pretén que aquestes fonts es donin a conèixer com a part de la història del poble, que s’estimin i es cuidin per part de totes aquelles persones que s’aventuren a fer aquesta ruta.
Com a consells per a poder realitzar aquest recorregut es recomana anar durant la primavera o la tardor, èpoques en les quals es podrà gaudir molt més de la ruta per la bellesa del paisatge. Un calçat còmode per caminar farà que aquest recorregut es pugui fer sense problemes i també cal respectar la natura sense deixar deixalles pel camí. Per acabar l’Ajuntament del poble no assegura la potabilitat d’aquestes fonts i per tant recomana que es porti aigua per fer l’excursió.
Cal destacar que les fonts esmentades en aquesta ruta són totes de caràcter públic i és per això que no cal demanar cap permís per accedir a veure-les. Per començar al nord del poble tenim la Font Martina, una font de tres boques de les quals de dues d’elles en sortia aigua d’una mina però actualment estan seques, la tercera és potable. Aquesta font dóna nom a l’única escola del poble.
Si ens dirigim cap al sud, després de travessar el torrent de Reguissol, ens trobem amb l’Arborètum, un espai natural en el qual podem trobar unes 80 espècies diferents d’arbres que constitueixen el mapa de vegetació a Catalunya. A l’entrada d’aquest indret hi trobarem la font de l’Arborètum i a mà dreta hi trobem la font de l’Arbreda.
A l’entrada del poble hi trobem el Parc dels Quatre Hereus i a l’interior hi podem trobar la font que adopta el mateix nom que el parc, aquest espai està dedicat a tots els joves que ens han deixat sobtadament. Molt proper a aquest parc també trobem la Font d’en Xà, un aiguaneix que en el passat era molt freqüentat per tal d’obtenir aigua per a beure o per a rentar la roba. Actualment aquesta aigua s’emmagatzema en una bassa que hi ha sota i s’utilitza pel rec dels camps.
Desplaçant-nos cap a l’oest trobem la Font de la Serra, propera a la zona social, la zona esportiva i el parc infantil. La font rep aquest nom perquè en l’antiguitat hi havia una de les primeres serradores del municipi en aquest espai. L’aigua que brolla d’aquesta font és potable i si ens parem a observar, el sortidor podem veure un escut fet amb trencadís que simbolitza una serra.
Les següents fonts de l’itinerari queden una mica allunyades, és per això que recomanem fer una parada per a agafar forces a l’aiguaneix de la Serra i parar atenció al paratge en el qual es troba.
Al sud del municipi, al barri de Moixerigues, hi trobem la Font del Pou de Glaç. Aquesta és preciosa per la seva proximitat a la Tordera i raja durant tot l’any. Cal destacar la inscripció de la font: “Font del Pou de Glaç, respecteu-me, ja que apago la set”. La roca està coberta per vegetació que s’hi instal·la i forma un dens teixit que l’hi atribueix bellesa visual a aquest indret.
Finalment al barri d’El Virgili hi trobem la Font dels Enamorats que anteriorment s’anomenava Font de Sant Josep. En aquest parc hi trobem taules i bancs que conviden a acabar la ruta de forma relaxada en un indret on es respira tranquil·litat. Sobre la font hi ha una capelleta on es pot trobar una imatge de Sant Josep i un trencadís de color blanc, blau i verd que serveix com a ornamentació de la construcció.
El Vallès Oriental i concretament Santa Maria de Palautordera és una zona en la qual hi ha hagut al llarg de la seva història molta riquesa amb aigua i de la qual podem gaudir passejant per aquesta ruta que fa un repàs de les fonts més boniques i importants del municipi. I vosaltres, us atreviu a fer aquest recorregut tot coneixent curiositats i fets històrics entorn aquestes fonts?