Fàbrica de Cultura Tèxtil Rase de Cardedeu, dimarts 15 d’octubre 2024
El passat dimarts, 15 d’octubre de 2024, es va celebrar a Cardedeu la segona descoberta de l’entorn del programa Punts d’Informació Turística del Vallès Oriental. Van participar 12 empreses privades (restaurant, comerç, allotjaments, empreses d’activitats turístiques), 9 ens públics (biblioteques, oficines de turisme, centres culturals, oficina atenció a la ciutadania) i 2 associacions ( Hotels i Comerç). En aquesta trobada hi assisteixen tant empreses i ens públics, siguin Noves Adhesions com qui Renova.
Aquest programa, impulsat per la Diputació de Barcelona i coordinada pel Servei de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Oriental, s’adreça a ens públics i privats, sempre i quan facin una atenció al públic: siguin amb visitants, usuaris i turistes que rebi l’establiment.
Presentació i benvinguda
L’activitat es va desenvolupar primer a la Fàbrica de Cultura Tèxtil Rase, amb la benvinguda per part de l’Ajuntament de Cardedeu, de l’alcalde Sr. Josep Quedada i la Sra. Carme Mallorques, Regidora de Desenvolupament Local, Comerç i Turisme. Els dos van fer èmfasi en la importància del programa dels Punts d’Informació Turística com una eina de difusió tant del patrimoni cultural com natural del municipi i de la dinamització del teixit comercial de la vil·la de Cardedeu. A més, agreixen la feina del Servei de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Oriental i de les tècniques de la Diputació de Barcelona.
E Conseller de Turisme Àlex Valiente, felicita a les empreses i ens públics presents per la implicació i la participació d’aquests en formar part del programa tenint en compte l’esforç per a totes i tots. Conclou animant que no es deixin de fer aquestes trobades a fi que no es perdi l’essència de crear sinèrgies entre ens públics i empreses privades.
Després de la intervenció del Conseller, la Rocío de l’Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona ens fa saber que el programa a la província de Barcelona ha anat en augment de participants amb més de 600 adherits a tota la província. A l’hora, felicita als presents per la feina ben feta des del Vallès Oriental.
Una vegada fetes les presentacions, les amfitriones del programa de Punts d’Informació Turística de Cardedeu – Museu Arxiu Tomàs Balbey, Biblioteca Marc de Vilalba i el B&B Cal Peó – ens expliquen qui són i què fan. Després van fer el mateix la resta de participants de la Trobada.
Visites i activitats
Havent acabat les presentacions, ens fan una visita guiada per la fàbrica de cultura, la Tèxtil Rase, i acte seguit ens desplaçament tot caminant fins la Fundació Marc Viader. La visita a la Fundació es va fer amb un familiar de la família Viader i de la guia del Museu de Cardedeu.
La fundació Marc de Viader es troba a la residència familiar, un important exponent del Modernisme – Noucentisme residencial català, realitzat per l’arquitecte Manel J. Raspall. L’edifici obre les portes a l’espai “Marc Viader i Bas”, dedicat a l’industrial lleter de Cardedeu, amb una exposició que ens permet conèixer de més a prop la figura de Marc Viader i Bas com a comerciant, ramader i industrial. A més, l’exposició permet fer un viatge als orígens del Cacaolat, el popular batut de llet i cacau, creat per la família Viader als anys 30 del segle XX, el primer del seu gènere al món.
Des del mateix Museu de Cardedeu en fan les visites concertades a la Fundació Marc Viader i ens conviden a gaudir de les diferents activitats que es duen a terme des del mateix Museu.
Acabem la sortida visitant el Museu Arxiu Tomàs Balvey (que aposta per la sostenibilitat i l’accessibilitat participant en el programa BIOSPHERE) i en especial èmfasi a l’antiga Farmàcia Balbey. Destacar que entre aquesta i la farmàcia de Llívia són les farmàcies rurals més antigues d’Europa. Dels més de 200 recipients de ceràmica exposats, en alguns encara s’hi pot trobar el remei elaborat del s. XIX.
Valoració final
La valoració de totes les persones assistents a la descoberta de l’entorn ha estat molt positiva i amb ganes que sorgeixen iniciatives conjuntes entre els diferents Punts d’Informació Turística del Vallès Oriental. A més, l’exposició de les activitats que s’estan duent a terme des dels diferents Punts d’Informació Turística ha estat d’un gran profit ja que reforça l’objectiu de crear xarxa fent interacció entre uns i altres a fi de possibles col·laboracions conjuntes.
La propera sortida de descoberta de l’entorn dels Punts d’Informació Turística ja serà a l’any vinent.