Pedala per la Tourdera i no toquis el cotxe en tot el dia, o en tot el cap de setmana.
S’acosten les vacances de Nadal i et comences a preguntar: quines seran les meves darreres aventures de l’any?
Hi ha qui prepara grans viatges, però si ets dels que et quedaràs per aquí, tranquil, evitant aeroports, carreteres i trànsit, et convidem a pujar a la bici i pedalar amb nosaltres.
Pedalant des del primer minut del dia. Què més pots demanar?
D’acord, sí, es poden demanar infinitat de coses més, no ens enganyem, però estem parlant que, si el que vols és oblidar-te del cotxe, ser sostenible i descobrir nous racons per anar en bicicleta, la següent proposta serà difícil de superar.
Si tens una estació de tren o metro a prop de casa, et proposem anar i tornar del Montseny el mateix dia, sense emetre ni un gram de CO₂, ni fer caravanes per tornar a casa. Si no la tens tan a la vora, potser hauràs de pedalar una mica més, però, és que el que hem vingut a fer, no?
Al Vallès Oriental, d’estacions de tren que parin a les faldes del Montseny, n’hi ha tres: la de Palautordera, la de Sant Celoni i la de Gualba. Des de totes tres en surten itineraris per totes les edats i dificultats, tant pels que van en família o a fer una passejada, com pels que es volen trencar les cames pedalant.
El millor de tot és que a Palautordera tota aquesta informació està recollida i a punt per posar-la als teus peus.
Montseny Via Natural, el nou projecte dins de l’estació de Palautordera.
De les tres estacions mencionades, avui farem una especial menció a la de Palautordera.
Un cop baixes del tren, veuràs que l’estació no és granada i blanca com acostumen a ser totes, sinó que està pintada d’un verd molt relaxant que es mimetitza amb el paisatge i sembla que ens vulgui dir alguna cosa.
I efectivament.
A dins, hi trobem molt més que una estació de tren ja que, gràcies a la gestió de l’Ajuntament de Palautordera, s’ha convertit en un centre de dinamització de turisme sostenible estretament relacionat amb les rutes i senders que s’han creat al voltant de la Tordera i la riera d’Arbúcies.
Recordem que aquestes conques fluvials, malgrat que prenen cursos diferents, i aquí està la gràcia, ambdues neixen a Sant Marçal i desemboquen entre Malgrat de Mar i Blanes. Per tant, la seva àrea d’influència s’estén pel Montseny, el Baix Montseny, el Montnegre Corredor i les Guilleries.
Que no és poc, oi?
El projecte
Com a projecte, Montseny Via Natural, pretén dinamitzar els recursos naturals, culturals i immaterials de la zona, així com potenciar l’afluència de visitants als pobles i viles que conformen aquests espais naturals.
De la mateixa manera, es pretén que sigui un punt d’entrada en transport públic al parc natural del Montseny, prou important, per tal que ajudi a descongestionar de vehicles privats els punts que pateixen més càrrega, sobretot durant els caps de setmana.
De fet, dona gust, i ja comença a ser habitual, veure baixar del tren grups de ciclistes provinents de Barcelona i rodalia amb les seves pròpies bicicletes, preparats per començar un dia ple de reptes i emocions. Ells posen l’esforç, nosaltres l’entramat de rutes senyalitzades.
D’altra banda, si no tens bicicleta, a la mateixa estació tindràs l’opció de llogar-la, sigui elèctrica o convencional. Si vols gaudir de més recorregut, són molt recomanables les e-bikes, ja que pels trams de més dificultat, resten molt de sofriment a les cames.
Desde l’estació, pels que vagin a peu o inclús vulguin començar a pedalar més amunt, s’ha articulat una xarxa de transport públic per arribar als punts de principal interès.
La Tourdera, pedala des del Montseny fins al Mediterrani
Què és la Tourdera?
Si ets aficionat a la bicicleta o a caminar per la muntanya és probable que coneguis aquest entramat de rutes senyalitzades que transcorren al voltant del riu Tordera i de la riera d’Arbúcies.
Però si ets de nova incorporació en el món del pedal, te’n farem cinc cèntims de seguida per tal que puguis programar la teva visita.
Ja hem mencionat un parell de cops les paraules “entramat de rutes senyalitzades” sense entrar-hi en detall, però és que encara no havia arribat el moment.
Però, no pateixis, que acaba d’arribar i es diu Tourdera!
Es tracta d’una ruta principal circular que neix a Sant Marçal, que enllaça els cursos del riu Tordera amb la riera d’Arbúcies i que, en la conjunció d’ambdues, s’allarga fins a la seva desembocadura entre Blanes i Malgrat, creant un conjunt de més de 100 km senyalitzats.
La Tourdera es un joc de paraules, entre tour i Tordera, que va estar molt ben trobat per posar nom a aquest conjunt de pistes i corriols que et permetran pedalar, des del Montseny fins al Mediterrani.
Però ara bé, què és millor, fer la ruta sencera o per trams?
Per explorar la zona amb tranquilitat i tenir més excuses per venir al Montseny, recomanem dividir la ruta principal en trams i recórrer-la en tants dies com et facin falta.
Per on començar la descoberta del Tordera
Nosaltres com que som del Vallès Oriental i, amb aquest article volem donar impuls al projecte de Montseny Via Natural, et direm que comencis la teva aventura a l’estació de Palautordera.
Tant si arribes amb la teva bicicleta o com si la llogues a l’estació, en funció de la teva forma física, podràs llançar-te a un itinerari o un altre.
El millor de tot és que trobaràs diferents dificultats, sent les de la plana, les de menys exigència, la qual anirà en augment segons t’enfilis cap a Sant Marçal.
Per exemple, si et quedes entre Sant Esteve de Palautordera, Vallgorguina, Sant Celoni, Gualba, Breda i Hostalric, són trams planers, fàcils de fer en família. També, si us animeu a fer més kilómetres, podeu arribar fins al mar per Fogars de la Selva, Tordera i Palafolls. Aquestes poblacions, tot i no ser de la comarca del Vallès, són part fonamental de la ruta per ser els trams previs a la desembocadura.
Ara bé, si busques canya de la bona, no hi ha dubte, tira cap amunt!
El teu lloc el trobaràs des de Mosqueroles a Sant Març pel vessant de la Tordera i des del Castell del Montsoriu fins a Sant Marçal, pel de la riera d’Arbúcies. Són trams que fluctuen de moderats a molt exigents, sobretot quan s’enfilen a Sant Marçal.
A més a més, no només per la seva dificultat et quedaràs corprès i sense respiracíó: la qualitat paisatgística del recorregut en será un altre dels motius, sobretot ara, a la tardor, amb l’espectacle de colors que ofereixen els boscos caducifolis.
Punts d’interès de la ruta
Un dels aspectes més interessants de la Tourdera recau en la riquesa patrimonial que llueix en cada vila, en cada racó de món. Val la pena fer la ruta en un parell de dies i quedar-se a dormir per la zona, per tenir temps de visitar pobles i paratges amb calma. A més a més, la sensació de llibertat de passar tant de temps sense vehicle, només amb la bicicleta com a mitjà de transport, no té preu.
Us deixem aquí en forma de llistat i un petit comentari dels llocs que no pots deixar de visitar:
Castell de Montsoriu, el castell gòtic més important dels Països Catalans
- Castell de Montclús, declarat bé cultural d’interés nacional
- Castell de Palafolls, antic centre de la Baronia de Palafolls.
- Monestir de Sant Salvador de Breda, us deixarà bocabadats el seu imponent campanar!
- Dolmen de Vallgorguina, només fa 4.000 anys que hi és, cuida’l bé.
- El pont trencat, a prop de Sant Celoni, és l’únic pont gòtic que travessa la Tordera, val la pena un selfie!
- Un altre pont, el del Molí de les Pipes. Pont romànic que travessa la riera d’Arbúcies en un entorn de follets i fades.
- 9 Esglésies romàniques més importants, entre elles la de Sant Marçal, que avui és un hotel, t’hi quedaries a dormir?
- 2 Museus de la pagesia, a Fogar de la Selva i Vallgorguina i l’Etnològic del Montseny, a prop d’Arbúcies.
- I per arrodonir-ho la Vila medieval d’Hostalric.
Us adoneu que un dels aspectes més bonics d’aquesta ruta és que uneix el Vallès Oriental amb les comarques veïnes, de la Selva i el Maresme?
Dona gust tenir projectes intercomarcals que ens acostin i ens facin sentir un mateix territori.
Enllaços que necessiteu per no perdre-us res
Pel que fa als serveis, sigui allotjaments o restaurants i fondes però dormir i menjar, PIT Montseny Via Natural.
De totes maneres la pàgina de Tourdera, és d’allò més completa, sobretot per planificar la ruta per trams, temps i dificultats, en ella trobareu també informació d’allotjament i restauració.
L’empresa que gestiona el PIT és Rutatur, també us deixem l’enllaç perquè hi contacteu i vegeu el que ofereixen, ja que no només lloguen bicicletes, tenen propostes molt més complertes.