La Carta Europea de Turisme Sostenible

La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) és un reconeixement que atorga la Federació EUROPARC i que acredita que un territori entorn d’un espai protegit disposa d’una estratègia turística sostenible elaborada amb consens amb els agents del territori.

La CETS és definida per la mateixa Federació Europarc com “una eina de gestió que permet als espais protegits desenvolupar el turisme de manera sostenible”. 

Es tracta, doncs, d’una metodologia de treball, d’implantació voluntària, que condueix a definir i implantar una estratègia local a favor del turisme sostenible i que és reconeguda per la mateixa Federació a manera de certificació o segell de sostenibilitat turística.

Des de l’any 2011 el Parc Natural del Montseny i els municipis del seu entorn immediat treballem sota el paraigua de la CETS, donant compliment als requeriments de sostenibilitat turística en un parc natural que determina la Federació Europarc.

La Carta s’estructura en 5 principis fonamentals:

  1. Donar prioritat a la conservació. Una prioritat fonamental per al desenvolupament i la gestió del turisme sostenible és protegir el patrimoni natural i cultural de la zona i augmentar la consciència, la sensibilització i la valorització d’aquest.
  2. Contribuir al desenvolupament sostenible. El turisme sostenible ha de seguir els principis del desenvolupament sostenible, que suposa abordar tots els aspectes del seu impacte ambiental, social i econòmic a curt i llarg termini.
  3. Fer participar a tots els agents implicats. Tots els agents implicats pel turisme sostenible haurien de participar en decisions sobre el seu desenvolupament i gestió, i cal fomentar el treball en associació.
  4. Planificar el turisme sostenible de manera efectiva. El desenvolupament i la gestió del turisme sostenible s’ha de guiar per un pla ben establert que estableixi els objectius i les accions acordats.
  5. Promoure la millora contínua. El desenvolupament i la gestió del turisme ha de proporcionar una millora contínua en els impactes ambientals sostenibles, la satisfacció dels visitants, el rendiment econòmic, la prosperitat local i la qualitat de vida, que requereixen un seguiment i informes periòdics sobre els progressos i els resultats.
El Bellver
Imatge: parcs.diba.cat
Parc Natural del Montseny, reserva de la Biosfera – fotografia: parcs.diba.cat

Les empreses CETS del Vallès Oriental són:

EmpresaMunicipi
Alberg rural Casanova de Sant MiquelAiguafreda
Can Candelich (Bar i restaurant)Cànoves i Samalús
La Tavella (Fundació Viver de Bell-lloc)Cànoves i Samalús
Escola de Natura la Rectoria de VallcàrqueraFigaró-Montmany
APRÈN, Serveis Ambientals, SLFigaró-Montmany
Can Lluís (Fundació Viver de Bell-lloc)Fogars de Montclús
La Fonda del MontsenyMontseny
Apartaments Cal FerrerMontseny
ADEMC, itineraris pedagògics del MontsenyMontseny
Hotel SomlomSant Esteve de Palautordera
Alberg rural El PolellSant Pere de Vilamajor
Aula d’entorn rural Can TurróSanta Maria de Palautordera
El BellverTagamanent

Més informació sobre la Carta Europea de Turisme Sostenible al Montseny

Més informació sobre la Carta Europea de Turisme al Parc Serralada Litoral