Vine a passar la Setmana Santa al Vallès Oriental

La Setmana Santa es coneix com les vacances de la primavera, una setmana festiva en la qual us volem mostrar un petit tastet d’un recull de les tradicions i festes més importants del Vallès Oriental.
Aquesta comarca mostra una gran devoció cristiana i qualsevol visitant que s’aproximi a les manifestacions religioses que s’hi realitzen podrà observar la passió i la importància que tenen aquestes activitats en aquest territori. Cal destacar, que no se celebra un gran nombre d’activitats però les que se celebren es viuen amb una gran intensitat emotiva.
El Divendres Sant, si ens desplacem a Sant Feliu de Codines, podrem presenciar el Ball de la Moixiganga, una de les mostres religioses amb més història a Catalunya.
Prèviament al Ball de la Moixiganga, també a Sant Feliu de Codines, se celebra el Via Crucis, que fa un recorregut pel poble tractant de representar les situacions que va viure Jesús quan va ser presoner fins al moment de la seva sepultura. Durant el recorregut, es van representant aquestes situacions en diverses estacions i finalment la processó té com a punt final l’església del municipi.
A continuació, se celebra el Ball de la Moixiganga, aquest esdeveniment consisteix en un recull de balls que finalment acaben amb la formació d’una torre humana de baixa-mitjana altura que busca la vistositat plàstica i tracta de donar un sentit religiós. L’objectiu d’aquesta representació de dansa és il·lustrar les escenes de la passió, la mort i la resurrecció de crist a càrrec de l’Esbart Codinenc a dins de l’església.
Una altra tradició molt vistosa durant aquestes dates són les caramelles, que consisteixen en un recull de cançons típiques que es canten durant el període de la Pasqua, que antigament van servir per a comunicar la notícia de la resurrecció de Jesús. Les persones que participen en aquest acte solen ser ciutadans de la mateixa població, concretament grups d’infants i adults que el Dissabte de Glòria, el Diumenge o el Dilluns de Pasqua surten a cantar per les cases i masies del municipi.
Els municipis del Vallès on se celebren principalment aquestes caramelles són La Garriga, on l’escolania i la Coral l’Aliança les interpreten i al final del recorregut fan una cantada conjunta davant de l’ajuntament, on en finalitzar són obsequiats amb ous de xocolata; Cànoves i Samalús, on se celebren el Dilluns i les Franqueses de Vallès on s’organitza un dinar de caramelles, la tradicional cantada de caramelles i finalment una rifa dels ous i a la tarda animació a les Antigues Escoles de Corró d’Amunt.
Finalment, al municipi de Martorelles cal destacar la processó del silenci, una de les més impressionants, no només al Vallès Oriental sinó arreu Catalunya. És la que dóna el tret de sortida a tots aquests actes religiosos que se celebren durant la Setmana Santa al Vallès Oriental.
És celebrada el dijous al vespre i consisteix en una processó que recorre els carrers del municipi amb un silenci que només aconsegueix ser trencat pel ressò dels tambors i la percussió que es porta a càrrec dels Armats de Martorelles.
Aquest esdeveniment s’inicia a l’Església de Sant Joaquim i adquireix molta bellesa per l’ambient que prenen els carrers de la població, que es mostren espectaculars amb les seves característiques i la il·luminació de les torxes, que fan que augmenti el realisme, l’emotivitat i també dóna singularitat a la forma de pas de la Setmana Santa per aquest municipi.
I a tu que et semblaria passar aquests dies festius de Setmana Santa al Vallès Oriental vivint les tradicions culturals i gaudint de la bellesa d’aquestes festivitats?

Feu un comentari

two × 1 =