5 cases per descobrir el modernisme d’estiueig al Vallès Oriental

El ferro forjat és una de les carcaterístiques del modernisme
Quan parlem de modernisme, tots pensem en Gaudí i en Barcelona, però també hi ha modernisme més enllà de l’arquitecte mundialment conegut i de la capital catalana. El Vallès Oriental, per la seva situació, no gaire lluny de Barcelona, i per la seva bona comunicació ferroviària va ser un dels destins escollits per estiuejar de la burgesia catalana de principi del segle XX.
Avui, en el blog de Turisme Vallès, us volem parlar del modernisme d’estiueig a través de 5 cases singulars que trobem a la ruta del modernisme d’estiueig del Vallès Oriental. Canviem Antoni Gaudí per Manuel Joaquim Raspall i Barcelona per 5 municipis del Vallès Oriental. Veniu amb nosaltres?

1. Can Barbey, a la Garriga

Can Barbey destaca per l’enorme riquesa decorativa amb tencadís i ferro forjat
És la reina de l’anomenada Illa Raspall de la Garriga, única “mansana” del poble amb tots el edificis obra de l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall i testimoni valuosíssim del modernisme català. Can Barbey va ser la primera de les 4 cases de l’illa a construir-se per encàrrec del destacat empresari Juli Barbey, que volia una torre per passar els 3 mesos d’estiu fora de Barcelona.  La línia de construcció va marcar la unitat estilística del conjunt. Quan hi aneu, fixeu-vos en el tractament unitari de les tanques de les finques fetes de muret baix amb el llom de trencadís (un color per cada casa) i coronat amb reixes de ferro forjat amb motius vegetals. És una de les millors obres projectades de Raspall, tant per la qualitat estructural com per l’enorme riquesa decorativa de l’interior i de la façana.
Per descomptat, no deixeu de visitar la Bombonera, la Torre Iris ni Can Barraquer. Són la resta de les cases de l’illa. I ja que sereu al poble, aneu al Centre de Visitants i demaneu informació sobre la ruta del modernisme d’estiueig. No us decebrà! 

2. Vil·la Pepita i Vil·la Rosita, a Figaró

La Vil·la Pepita destaca pels esgrafiats i les sanefes de ceràmica decoratives
Són dues cases unifamiliars adossades dissenyades també per l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall. Se’n desconeixen els promotors, però també són exemples del modernisme d’estiueig. Figaró, com la Garriga, va ser un dels destins predilectes per la burgesia catalana de principi del segle XX. Van descobrir Figaró, gràcies a l’arribada del ferrocarril i a l’ampliació de la carretera de Vic. Figaró va passar, en pocs anys, de tenir les deu cases de sempre a comptar amb una col·lecció de torres construïdes segons els gustos modernistes tan de moda a la Barcelona de l’època. 
I Raspall no decebia. En aquestes dues cases, en destaquen els esgrafiats i les sanefes de ceràmica com a elements ornamentals. També hi podreu veure els típics motius vegetals que lliguen amb el concepte de natura i estiueig. 
La ruta del modernisme d’estiueig de Figaró també us descobrirar l’Hotel Congost i les particulars escales de l’Àngelus. 

3. Casa Clapés, a Granollers

L’ornamentació de la Casa Clapés conté tots els elements modernistes
Es considera una de les obres cabdals de l’arquitecte Joaquim Manuel Raspall. Ubicada a la plaça de la Porxada de Granollers, l’exuberància de la Casa Clapés contrasta amb l’austeritat de la plaça més famosa del Vallès. No és una casa de nova construcció, sinó que Raspall fa una reforma a un edifici del segle XVII. Trenca la verticalitat de les obertures del primer i el segon pis amb les línies horitzontals al balcó i les sanefes ornamentals de ceràmica. A més, crea una gran finestra de forma arronyonada al tercer pis.  Sens dubte, el treball memorable de Raspall a la Casa Clapés és l’ornamentació de la façana amb tots els elements modernistes per excel·lència: línies corbes, elements decoratius amb ceràmica, ferro forjat i elements vegetals.
La casa és un dels exemples de les residències que es van fer construir els empresaris del sector tèxtil de l’època, que volien que fóssin dignes de la seva condició social. 
Per aprofundir en el tema no us perdeu la ruta modernista de Granollers.

4. Torre Montserrat, Cardedeu

La Torre Montserrat és l’únic edifici d’Eduard Balcells i Boïgas a Cardedeu
No només Raspall va treballar el modernisme d’estiueig al Vallès Oriental. Eduard Balcells i Buïgas, cosí segon de Raspall, va ser l’encarregat de dissenyar la Torre Montserrat de Cardedeu, també coneguda com a torre Gual. De fet, és l’únic edifici de Balcells que hi ha a Cardedeu, ja que Raspall va aconseguir el títol d’arquitecte municipal del municipi vallesà, mentre que Balcells ho era de Cerdanyola i acostumava a treballar més al Vallès Occidental. Però, la relació entre els cosins era bona i hi ha la teoria que, de vegades, s’intercanviaven projectes.
La Torre Montserrat és l’edifici del poble que respon de manera més contundent als trets més característics del modernisme, amb la combinació de materials i d’estils històrics molt diversos en l’estructura i la decoració de la casa.  No us perdeu la tribuna de planta triangular del primer pis amb una coberta revestida de mosaic vidriat de formes geomètriques.

5. Ajuntament i escoles, a l’Ametlla del Vallès

Raspall va projectar l’ajuntament de l’Ametlla per vertebrar el municipi 
Raspall no només va projectar cases d’estiueig. A l’Ametlla, l’alcalde Sebastià Bassa li va demanar idear l’ajuntament i les escoles al mig del poble per vertebrar un municipi dispers. Per això, l’arquitecte va fer un edifici ampli, amb un cos central per a les oficines de l’ajuntament i dues ales per a les escoles (una per nens i l’altra per nenes). Si el visiteu fixeu-vos amb la majestuositat que Raspall va voler donar amb el balcó, sostingut per mènsules esglaonades, i l’arc de mig punt de la porta d’entrada.

2 comentaris a “5 cases per descobrir el modernisme d’estiueig al Vallès Oriental”

  1. Bon dia i bon any Jordi!Ens alegrem que trobis les propostes interessants! Les visites mensuals al modernisme de La Garriga inclouen la visita a l'interiror i jardins d'algunes cases. Si estàs interessat en visitar la casa Barbey pots preguntar-ho directament a les persones encarregades del guiatge (info@visitalagarriga.cat). 🙂

    Respon

Feu un comentari

five × two =