El Dia Mundial del Modernisme també arriba al Vallès Oriental, una comarca plena de racons modernistes per descobrir!
El proper dilluns 10 de juny es celebra el Dia Mundial del Modernisme. Aquest dia va ser escollit pel Museu d’Arts Aplicades de Budapest ja que coincidia amb l’aniversari de la mort d’Antoni Gaudí i d’Ödön Lechner, un altre artista modernista hongarès. Aquesta diada busca augmentar l’interès del públic pel patrimoni d’aquest estil artístic.
El Modernisme se’l coneix amb molts de noms. A aquí, a Espanya i a Hispanoamèrica es diu Modernisme, a França i Bèlgica Art Nouveau, a Anglaterra Modern Style, a Estats Units Tiffany, a Alemanya Jugenstil, a Àustria Wiener Sezession, a Itàlia Floreale… Molts de noms diferents per un mateix concepte.
Aquest moviment artístic va aparèixer a Occident a finals del segle XIX, i va tenir el seu esplendor a l’última dècada d’aquell segle i a les primeres dècades del XX. A Catalunya va tenir incidència principalment en l’arquitectura i en les arts decoratives, sent el seu màxim exponent Antoni Gaudí.
Modernisme a Catalunya
El Modernisme Català va ser un moviment no només cultural, sinó també polític, i va servir per transformar la societat catalana. A Catalunya, i en especial a Barcelona, el clímax del modernisme va ser entre el 1885 i el 1920, amb l’arquitectura com a eix principal.
Els trets arquitectònics van ser el predomini de la corba sobre la recta, l’asimetria de les formes, el detallisme de la decoració estètica, l’ús freqüent de motius vegetals i naturals i les figures femenines.
Van haver grans arquitectes. El número 1 i que tothom coneix és Antoni Gaudí, què us podem dir que ja no sapigueu… Però també d’altres van destacar, com Josep Puig i Cadafalch, Lluís Domènech i Montaner, o dos més que ens centrarem ara, Manuel Joaquim Raspall i Josep Domènech Mansana.
Modernisme al Vallès Oriental
Aquesta corrent artística va arribar en força al Vallès Oriental gràcies a les cases d’estiueig de la burgesia de Barcelona, la qual venien de vacances en les seves segones residències en diferents ciutats vallesanes.
Hi ha 5 municipis que destaquen per aquestes característiques: Granollers , La Garriga, Cardedeu, Figaró – Montmany i l’Ametlla del Vallès. Podeu consultar aquestes poblacions clicant aquí. A més, tenen la ruta del modernisme d’estiueig que podeu gaudir quan vulgueu (clicant al nom de cada municipi).
El que tenen en comú aquestes ciutats és que la majoria d’edificis estan dissenyats per l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall, el qual no es va centrar tant en l’estudi del passat, sinó en el coneixement dels costums locals i del contacte amb la natura i el camp que extreia de les seves estades a Granollers i a La Garriga, principalment.
El seu estil destacava per cinc característiques principals: formes de la natura; sòcol de pedra, totxos i esgrafiats com a materials principals; ús del trencadís i de la ceràmica per afegir color; vitralls de temes florals i vegetals de colors pastel; i presència del ferro forjat.
Va construir a 11 municipis de la comarca, destacant sobretot Granollers, Cardedeu i La Garriga, on va arribar a tenir 6 “mansanes” (és a dir, illes) que eren exclusives pels seus edificis. Actualment es conserven dues, que a més es poden visitar en una ruta (més informació clicant aquí).
A més…
Hi ha dues ciutats més que també hi destaca la seva arquitectura modernista, Sant Feliu de Codines i Sant Celoni. Les dues ciutats ofereixen rutes per conèixer el seu patrimoni únic. La primera recorre els 6 edificis més emblemàtics (clicar aquí). I la segona fa èmfasi a l’obra de Josep Domènech Mansana, l’arquitecte municipal que va canviar la cara de Sant Celoni, aixecant edificis com l’ajuntament, l’Escorxador o La Tèrmica, emblemes de la ciutat (clicar aquí).
Ara només us queda descobrir el Modernisme del Vallès Oriental
Esperem que amb aquest article hàgiu descobert la riquesa patrimonial modernista que tenim al Vallès Oriental. I aprofitant el Dia Mundial del Modernisme, t’animem a que l’aneu a veure en primera persona. Segur que us deixarà amb la boca oberta!