Fira de Sant Ponç – Cànoves i Samalús
Mostra d’herbes remeieres i productes naturals al peu del Montseny durant el cap de setmana més proper a l’11 de maig.
Una festa popular d’arrel tradicional durant la qual herbolaris i recol·lectors de flors i plantes medicinals, així com artesans de l’alimentació i pagesos de la zona, ofereixen al passejant els seus productes en un entorn natural ideal per aquest tipus de celebració.
Durant els primers dies de maig, moltes ciutats i pobles organitzen fires per mostrar el poder guaridor dels productes que ofereix la natura, i, d’aquesta manera, recordar la importància que tenen les plantes en la nostra vida quotidiana. Moltes d’aquestes fires duen el nom de Sant Ponç, patró dels herbolaris.
A Cànoves i Samalús, la Fira de Sant Ponç va començar com una petita trobada dels amants de les herbes remeieres, les plantes i els dolços, però amb el temps ha crescut i s’ha diversificat molt. Poc a poc, aquesta primigènia fira va anar incorporant noves activitats fins que ha esdevingut una de les més importants d’entre les de les seves característiques.
Durant el cap de setmana, en un espai proper al nucli urbà s’instal·la una carpa on es poden trobar tot tipus de plantes remeieres i aromàtiques. N’hi ha algunes contra el mal de cap, el mal de panxa, els cops i les inflamacions. D’altres serveixen per apavaigar el dolor de la menstruació, ajudar a dormir o combatre el cansament. Unes són ben conegudes i força utilitzades, com la farigola, el romaní, el llorer, la til·la, la camamilla, la menta o l’alfàbrega, mentre que d’altres evoquen misteris, llegendes i encanteris menys coneguts.
Al costat de les herbes, la fira ha anat incorporant una variada oferta d’aliments artesans de qualitat, d’entre els que cal destacar mels, fruites confitades, patés, pastissos, coques, formatges artesans i embotits. La fira de productes alimentaris artesanals ha assolit tant de renom a Catalunya que cada any es fa una selecció dels firaires que hi poden participar. La fira alimentària es complementa, a la zona exterior, amb una fira d’artesanies, que inclou treballs en vidre, fusta, terrissa, cuir, cotó i, fins i tot, material de reciclatge.
La Fira de Sant Ponç de Cànoves i Samalús obre les seves portes dissabte al matí, amb la benedicció de les parades i una missa dedicada a Sant Ponç, que conclou amb una ofrena de fruits de la terra en un petit temple mòbil instal·lat en una de les carpes. Després hi ha una degustació del cava personalitzat que cada any es prepara amb motiu de la celebració. A partir del migdia ja es permet l’accés a les parades i, a partir de la tarda, tenen lloc tots els actes complementaris: la trobada de puntaires, espectacles d’animació pels més petits, havaneres, sopar popular, etc, alguns dels quals també es fan durant la tarda de diumenge.
En el marc de la Fira cada any es fa un acte d’agermanament amb alguna població catalana. Un dels actes destacats és la trobada de gegants, que compta amb la presència del “Gegant de Sant Ponç”, de l´any 2005 – l’única representació que existeix a Catalunya d’un bisbe martiritzat i fet sant. L’objectiu d’aquestes activitats és promoure la cultura catalana en totes les seves manifestacions perquè com resa el lema de l’organització “fent civisme, fent cultura, fent poble…fem país!”.
Una de les tradicions orals associades a aquesta fira diu que aquella persona que es mengi una de les pomes beneïdes que hi ha a l’altar mòbil instal·lat a la carpa trobarà parella l’any següent.